Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

προστακτικής κι αγάπης



            Καμιά φορά η φιλολογία προσφέρει υπηρεσίες εκεί που δεν το περιμένεις. Κι ο κύριος Λι το γνωρίζει καλά αυτό. Το έβαλε και σε εφαρμογή με τους φίλους του, με τη Νανά και με το Ζήση.
            Ζήση τον βαφτίσανε, αλλά οι φίλοι τον φωνάζουν Γκούφη – λίγο οι μεγάλες πατούσες, λίγο το ύψος και λίγο η καλοκάγαθη αφέλεια κι η ευπιστία του, στοιχείο που τον οδηγεί να λαθροβιώνει στο σύνορο συμπάθειας και οίκτου. Στοιχείο που απολαμβάνει και η γυναίκα του, η Νανά, άψογη καθ’ όλα, πλην λίγο τεμπελίτσα και βολεψού.
            Συχνός επισκέπτης στο σπίτι τους ο Λι, χρόνια τώρα ζει από κοντά το δεμένο ζευγάρι. Κι όταν ζεις από κοντά κάτι, μαθαίνεις. Παρατηρούσε, λοιπόν, ο Λι ότι η Νανά έχει επινοήσει και χρησιμοποιεί τακτικότατα κάποια είδη προστακτικής έγκλισης, τα  οποία οι Γραμματικές δεν έχουν καταχωρήσει. Πρώτο και καλύτερο, η «Ερωτηματική Προστακτική» (Ανεπισήμως, μπορεί να αποκαλείται και «Η Προστακτική της Νανάς», αν και την πατρότητα ή τη μητρότητά της θα μπορούσαν να διεκδικούν εκατομμύρια άλλοι). «Ερωτηματική Προστακτική», που μάλιστα περιλαμβάνει και υποκατηγορίες. Ας πούμε:
 Καθισμένοι στον καναπέ μετά από μια κουραστική και φορτωμένη μέρα.
            Νανά: « Από κάπου κάνει ρευματάκι. Έχουμε κλείσει το παράθυρο του μπάνιου, Ζήση;». Υποκατηγορία: Διαπιστωτική Ερωτηματική Προστακτική.
            Άλλο. Επίσης καθισμένοι μετά από μια φορτωμένη και κουραστική μέρα. Αυτό άλλωστε είναι το περιβάλλον όπου ανθεί το είδος αυτής της Προστακτικής.
            Νανά: « Ωχ! Μαζέψαμε τα κακά του γάτου; » ή « Ζήση, πληρώσαμε τα κοινόχρηστα; αυτή έχει έρθει τρεις φορές.» Υποκατηγορία:  Απειλητική Ερωτηματική Προστακτική.
            Άλλο. Μπορεί φεύγοντας με το αυτοκίνητο.
            Νανά: « Μη μου πεις ότι ξεχάσαμε να πάρουμε το μπουφανάκι του παιδιού!» Υποκατηγορία: Θαυμαστική Ερωτηματική Προστακτική.
            Αυτά και πολλά άλλα είδη προστακτικής έχει επινοήσει και υιοθετήσει η Νανά, τα οποία, βεβαίως, πιθανώς να μη φιλοδοξούσαν, όταν γεννήθηκαν, να γίνουν προστακτικές, αλλά να τα μετέτρεψε ο Ζήσης σε τέτοιες, με τον καλοσυνάτο, πρόθυμο, αυθόρμητο και λίγο αφελή χαρακτήρα του, καθώς αμέσως μετά από τέτοιου τύπου ερωτήσεις πάντα έσπευδε να εκτελέσει την υπολανθάνουσα εντολή.

            Κι εδώ έρχεται η προσφορά της φιλολογίας στο πολύπαθο θύμα της ερωτηματικής προστακτικής καταπίεσης, το Ζήση ή αλλιώς Γκούφη. Του τραβάει μια υποστηρικτική ανάλυση ο κύριος Λι, του μιλάει για τις προστακτικές και τα είδη τους, για τους χίλιους και έναν τρόπους που χρησιμοποιούν για να μας χειραγωγούν, τον διαφωτίζει, τον ξυπνάει. Και μετά ο Γκούφη:
            « Άσε, ρε Λάμπρο, αφού ξέρεις ότι δεν το ’χω με τη φιλολογία».
            Όχι, δεν το ’χει, σκέφτεται ο Λι. Κι άλλωστε, γιατί να έρχεται αυτός τώρα να διαταράζει τη σχέση ενός ζευγαριού που έχει χτίσει την όποια ισορροπία  του, που έχει βρει λύσεις, τις δικές του λύσεις,  στο πανθομολογουμένως δύσκολο πρόβλημα της αρμονικής συμβίωσης;

αφιέρωση: στο χέρι της φωτογραφίας :-)

30 σχόλια:

  1. Γραμματική, συντακτικό και ανθρώπινες σχέσεις... Ενδιαφέρουσα οπτική.
    Σίγουρα η γλώσσα και ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε- αξιοποιούμε έχει το ρόλο της στις ανθρώπινες σχέσεις. Θεωρούσα όμως σημαντικότερα άλλα στοιχεία, τη χρήση όρων ευγενείας π χ. παρακαλώ και ευχαριστώ ή μπορείς να... θα μπορούσαμε να...
    Οι εγκλίσεις και πόσο μάλλον η ερωτηματική προστακτική δε με είχαν απασχολήσει.
    Είχα συναντήσει όμως ένα ζευγάρι που έβλεπα ότι είχε αναζητηθεί και εφευρεθεί ένας τρόπος να είναι ο σύζυγος "αυτοκόλλητος" με τη σύζυγο, ειδικά μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
    "Αγάπη μου σε παρακαλώ έλα γιατί είναι η ώρα του παιδιού να φάει και ξέρεις ότι δεν τα καταφέρνω. Φοβάμαι μην το πνίξω."
    "Αγάπη μου το παιδί είναι ζεστό. Μάλλον έχει πυρετό. Ξέρεις ότι δεν τα καταφέρνω με το θερμόμετρο, μην αργείς"
    Πως ονομάζεται αυτό;
    Παρακλητική προστακτική ή παρακλητική υποκριτική;
    Όπως και να έχει η ισορροπία στις σχέσεις, ειδικά των ζευγαριών, καλό είναι να μη διαταράσσονται από τρίτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μοσχούλα.

      Καλά, το Συντακτικό το φωνάζει τόσους αιώνες τώρα, αλλά ποιος τ' ακούει! "Συν+τάσσω". Συνταχτείτε, μείνετε μαζί. "Όλοι ενωμένοι", ένα πράμα.

      Οι περιπτώσεις της προστακτικής του ζευγαριού: Η πρώτη μπορεί κάλλιστα να ταξινομηθεί με την Απειλητική προστακτική. Έχοντας παραλείψει την ερώτηση γίνεται πιο απειλητική μάλιστα..

      Η δεύτερη, ναι, έχεις δίκιο, είναι παρακλητική προστακτική, που μου την επισήμανε το πρωί ο φίλος μου ο Αντρέας με την απύθμενη φιλολογική του κατάρτιση. Κάτσε, να κάνω κόπι πέιστ τα λόγια του:
      " Κατά τα άλλα ξέχασες την προστακτική παράκληση, η παρακλητική προστακτική, εκείνη που συνήθως γίνεται με τα μάτια, με ελαφρό τρέμουλο φωνής κι ένα δάκρυ (συχνά) εξωτερικά μοιάζει με απλή ερώτηση. "Θα φύγεις; Τόσο δύσκολο είναι να με περιμένεις; Τόσο βάρος είμαι;" Εδώ σε θέλω... Γραμματική, συντακτικό και δίπλωμα ψυχολογίας, και δεν φτάνουν...😉"

      Τάδε έφη Αντρέας, και να που συνέπεσε μαζί σου στην παρακλητική προστακτική - κατηγορία που οφείλω να συμπληρώσω στη Βίβλο των προστακτικών.

      ΥΓ. Ο κύριος Λι έλαβε το μήνυμά σας, Μοσχούλα, περί της μη διαταράξεως της σχέσης των ζευγαριών και μου είπε: "πες στη φίλη σου να προσέχει τα λόγια της. Μεγάλοι άνθρωποι είναι ο Ζήσης κι η Νανά, σιγά μην τους καταστρέψει ο τρίτος".

      Τι γίνεται, Μοσχούλα; Δεν τα πάτε τόσο καλά οι δυο σας;

      :-) Φιλιάαα

      Διαγραφή
  2. Σωστά σκέφτηκε ο κύριος Λι, τελικά. Αφού, εξάλλου, ο Γκούφη δεν το'χει με τη γραμματική...
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή
    ΥΓ: Αυτές οι προστακτικές, πάντως, θέλουν μεγάλη τέχνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Πίππη μου, κακό του κεφαλιού του, όμως. Μια ζωή στην υπηρεσία των λανθανουσών προστακτικών..(Αχ, Γκούφη..)

      Με το υστερόγραφό σου κι αν συμφωνώ! Όταν τις ακούω και τις παρατηρώ, προσπαθώ να καταλάβω αν αυτός/ή (συνήθως αυτή - και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό το "συνήθως") τη χρησιμοποιεί εν πλήρει συνειδήσει και προθέσει. Γιατί στο βάθος, θαυμάζεις και την ικανότητα, ε;

      Καλή Κυριακή και σε σένα - κι ας βιαστούμε, η μισή κοντεύει να περάσει!

      Διαγραφή
  3. Ω! πολύ καλή μέρα μας!
    Ερωτηματική Προστακτική πληθυντικού, θα μπορούσα να συμπληρώσω μια και το "δεν κάναμε", "δεν κλείσαμε", υπονοεί ή καλύτερα θα θελε να υπο-νοήσει το "μαζί"... και εδώ είναι ο ζωμός, κατά πόσο τα ζευγάρια και ειδικά οι γυναίκες που έχουν αναλάβει την διαχείριση του νοικοκυριού είναι "μαζί" και συναισθηματικά και για να το στρογγυλέψω... αγαπιούνται (Ω! τεράστιο θέμα!) ;-)
    Οι φωτό (του γιου;) με τα νεανικά χεράκια συμπληρώνουν όμορφα τον τίτλο!
    Καλή Κυριακή να έχου-με και ας προσέχου-με εμείς οι γυναίκες τις προσταγές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια αυτή η αλληλέγγυα Προστακτική που προσθέτεις, Άιναφέτς μας. Βέβαια, το αλληλέγγυον του πράγματος κρίνεται εκ των προθέσεων. Αν, ας πούμε, ο Ζήσης διαβάζει κυριακάτικη εφημερίδα στο σαλόνι κάνοντας και ένα άτονο ζάπιν και η Νανά του φωνάζει απ' το μπαλκόνι να αλλάξουν το χώμα στις γλάστρες, μπορεί και να είναι δείγμα αγάπης και επιθυμίας του συμπράττειν, αλλά μπορεί και να είναι η απλή σκέψη "θα σε φτιάξω εγώ, κερατά, που μου στρογγυλοκάθησες με την παλιοφυλλάδα σου κι εγώ κάθομαι και σε ξεσκουληκιάζω εδώ πέρα..Θα τα λερώσεις τα χεράκια σου κι εσύ, καλοπερασάκια.."

      Ο γιος μάς διδάσκει με τις φωτογραφίες του και οι υπόλοιποι προσπαθούμε ατέχνως και ανεπιτυχώς να μιμηθούμε την πράξιν την τελείαν. Τα δε χεράκια, πολύ θα χαρούν όταν δουν το επίθετο με το οποίο τα χαρακτήρισες (Κατηγορία επιθέτου: "κολακευτικό κοσμητικό επίθετο" - αλλά μην τρομάζεις, δε θα το συνεχίσουμε!!)

      Πολλά πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  4. Ωωωω το χέρι της φωτογραφίας!
    Όπως το χέρι του Θεού :)
    Τα βάζει όλα στη θέση τους. Ή προσπαθεί τουλάχιστον. Μόλις, μόλις λέω, έβαλε μπουρλότο στη σχέση του ζευγαριού :) Ο κατακαημένος κ. Ζήσης, δεν του φαίνεται αλλά νιώθει. Και αυτό που νιώθει είναι η αδυναμία του. Αδυναμία να καλύψει τα κενά της συμβίας του σε άλλους τομείς οπότε χρειάζεται μια εξιλέωση; Μόνο ο κ. Λι ξέρει και αυτόν πιστεύουμε ως γνήσιο αυτόπτη μάρτυρα της ευαίσθητης, διπλωματικής, πλαγίως περιπατούσας συζυγικής ισορροπίας. Ευτυχώς που η Νανά, τεμπελούλα μεν, αρκούντως πονηρή δε, έχει όπως φαίνεται εντρυφήσει στις ευαίσθητες ισορροπίες. Για φανταστείτε να έδινε τις εντολές χωρίς ερωτηματικό κάνοντας το πεντιούρ της? Τουλάχιστον έτσι διατηρεί ένα κάποιο στυλ. Δεν συμφωνείτε; :)
    Υ.Γ. 1 Κώστα μου, μήπως ξεχάσαμε πάλι να κατεβάσουμε τα σκουπίδια;;;
    Y.Γ.2 Τί ωραία που περνάμε με τη γραμματική σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, προσλαμβάνεσαι. Αν όχι για ψυχολόγος, πάντως σύμβουλος γάμου τουλάχιστον! Αυτή η - όπως τα λες - ευαίσθητη, διπλωματική, πλαγίως περιπατούσα συζυγική ισορροπία, θέλει βέβαια τα ερωτηματικά της, τη συσκευασία της την εορταστική -κι αυτό φαίνεται πως το χειρίζεται καλά η Νανά του Ζήση (να μας ζήσει, να μας ζήσει!) Πολύ καλά τα λες!

      ΥΓ. Τι γίνεται; Εκπαιδεύτηκε και ο Κώστας; (Αμάν, καταστροφή οι αναρτήσεις του κυρίου Λι, συμφορά!)

      Διαγραφή
  5. Κοίτα να δεις τώρα τρόποι ....έμμεσης προστακτικής έτσι Διονύση ;
    Και πρόσεξε πόσο όμορφα προτάσσονται. Έχουν έναν χαρακτήρα που λέει "Κοιτα ! εγώ θα στο πω και αν τολμήσεις μην το κάνεις...." Χαχαχαχαχαχα
    Είναι αυτό που λέμε χειραγώγηση με το καρότο. Ο βούρδουλας είναι λίγο ντυμένος με ροζ υφάδι.
    Ας είναι. Σημασία έχει να περνάει καλά το ζευγάρι επί της ουσίας ναι ;
    Τα φιλιά μου και το σεβασμό μου στην φιλολογική σου περατζάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Γιάννη. Ακριβώς, ναι. Και ας παίρνουμε κι εμείς μαθήματα, ας υποψιαζόμαστε. Όχι όπου βλέπουμε καρότο να τρέχουμε πίσω από την όρεξή μας! Λίγη αντίσταση ποτέ δεν έβλαψε! :-)

      Να είσαι πολύ καλά, Γιάννη. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Δεν μπορεί...
    Κάποια κουτσουκέλα θα έχει κάνει στο παρελθόν ο Ζήσης.
    Τι πάει να πει "Γκούφη"; Τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία!
    Και η Νανά τη γνωρίζει την κουτσουκέλα και του καλλιεργεί τις ενοχές.
    Και μετά αρχίζει όλων των ειδών τις προστακτικές!
    Και ο Ζήσης καταλαβαίνει πολύ καλά, αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει, πράττει ό,τι του ζητηθεί από τη Νανά, η Νανά μένει ικανοποιημένη, ο Ζήσης γλιτώνει τη γκρίνια και όλα θαυμάσια!
    Αυτή είναι η δική μου άποψη!
    Καλό βράδυ κύριε Μάνεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω τώρα; Να απολύσω τώρα τη Μαρία Γ. και να προσλάβω εσένα για ψυχολόγο; Ευτυχώς, κατά τα φαινόμενα ανήκετε σε άλλες σχολές - συμπεριφορική η Μαρία, λακανική μου μοιάζεις εσύ. Και οι δύο χρήσιμες, πάντως, φτάνουν να ερμηνέψουν και να αθωώσουν τους πρωταγωνιστές μας και τις ισορροπίες τους. Πώς τα καταφέρνουμε σ' αυτή τη ζωή και τα κάνουμε όλα χάλια διατηρώντας και τις ισορροπίες μας μόνο εσείς οι ψυχολόγοι το ξέρετε!

      ΥΓ. Ή μήπως.. Καλά, αρτίστα, τι ξέρεις εσύ για το παρελθόν του φίλου μας; Ε; (Λες;)

      Καλά σας βράδια (ευχετική προστακτική), κυρία Αρτίστα μας.

      Διαγραφή
    2. Όχι, να μην απολύσετε τη Μαρία Γ.
      Ακόμα κι αν προσληφθώ σαν ψυχολόγος εδώ πέρα μέσα, θα χρειαστώ κι εγώ τις συνεδρίες μου!
      Κατά τα λοιπά δεν είμαι σίγουρη αν κρατούν όλοι τις ισορροπίες τους στην πραγματικότητα ή αν δείχνουν ότι τις κρατούν!
      Έτσι κι αλλιώς, καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια εποχή που υπερισχύει το φαίνεσθαι.

      ΥΓ. Πιθανόν κάτι να ξέρω...
      Ή πιθανόν να έχω γνωρίσει κάποιους "Ζήσηδες" κι έτσι να ξέρω...
      Ποιος ξέρει;

      Διαγραφή
  7. Μα κ Λι μας γιατί τόσο ψάξιμο; Στον πληθυντικό μίλησε η Νανούλα μας, έβαλε και το εαυτό της μέσα. Ας της απαντούσε ο Ζησούλης μας '' ναι Νανούκα μου '' ή '' δεν θυμάμαι Νανουκάκι μου'' και θα βλέπαμε αν θα μετατρεπόταν σε προσταγή! Πολύ κακό βάζετε στο νου σας και αυτός ο νους κ Λι μου σπέρνει ζιζάνια. Τώρα βέβαια ο κ Ζήσης δεν το χει με τη φιλολογία, αλλά με τη συμβία μου μπορεί να το 'χει οπότε θα αρχίσει--ίσως -- να σμίγει φρύδια και να αναρωτιέται. Να τα πρώτα ζιζάνια!!!
    Ωραία έσπειρα και εγώ ζιζάνια τύψεων, ναι;
    Όνειρα γλυκά Διονύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Άννα, ναι. Τα καταφέρατε μια χαρά να γεμίσετε τύψεις τον Λι, ο οποίος δίνει σπαραξικάρδιους όρκους περί φιλικής, αγνής και αδόλευτης παρέμβασης. Να μη θυματοποιείται ο φίλος του ήθελε, να μην αγεταιφέρεται από την καλοσύνη του. Άλλωστε την αγαπάει τη Νανά (δηλώνοντας, βέβαια, "αγάπα τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους"), δε θα ήθελε το κακό της.Τώρα, να δούμε πώς θα πορευτεί ο ήρωάς μας πλήρης δαιμονίων και τύψεων στη ζωή του..

      Όνειρα γλυκά και σε σένα, Άννα, - αλλά ο Λι αποκλείεται να κοιμάται ήσυχος πια..

      Αχ, η φιλολογία!

      Διαγραφή
  8. χαχαχαχαχα δηλαδή κύριε Λι το να είναι μια Νανά "άψογη καθ όλα" είναι μια πανθομολογουμένως (γαμάτη λέξη) ...είναι λοιπόν μια πανθομολογουμένως (χαχαχα κύττα την κατσαρώνει ο ορθογράφος απίστευτο) εύκολη διαδικασία που δεν χρειάζεται προσπάθεια ε? Διότι αν δεν είναι έτσι, τότε νομίζω πως κάθε άλλο παρά τεμπέλα είναι η κάθε Νανά που είναι καθ όλα άψογη και μάλιστα όταν έχει επιλέξει να συμβιώσει με τον Γκούφη!(το αιώνιο ερώτημα¨"να ερωτευτώ έναν εξυπνότερο από μένα ή αγαθότερο"?") Αλήθεια είναι τεμπέλης ο Μίκυ Μάους που ομολογώ δεν τον συμπαθώ καθόλου, αλλά (αρχίζει το δράμα) σώζει τόσες μα τόσες φορές τον Γκούφι!(ξεθεωμένη η Νανά και όχι απλά κουρασμένη ναι; Ναι :) )
    χαχαχαχα ωωω έχω μια ιδέα, πάω να διαβάσω και έρχομαι ...
    Ηρθα :)
    Πλούτο, (ο κύριος Λι) "ένας κανονικός σκύλος, μόνο που συχνά παρουσιάζεται με αφύσικα υψηλή νοημοσύνη και ενσυναίσθηση για τους γύρω του" αλλά και επίσης "γενικά ένα χαρούμενο και περιπετειώδες σκυλί, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σπείρει τον πανικό χωρίς κάποιον ουσιώδη λόγο".

    "Η φιλοσοφία δεν βοηθά την συμβίωση", σοφός ο Γκούφη και ας μην τον συμπαθώ ούτε και αυτόν χαχαχαχαχα\

    Σημειώση, λατρεύω τον Πλούτο :)
    Οκ έκανα τις αταξίες μου, πατώ δημοσίευση για να διαβάσω μετά τι έγραψα χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Μάνια. Δεν ξέρω τι είδους συμφωνία υπάρχει κάτω από το τραπέζι, για την υπεράσπιση της καθόλα άψογης Νανάς, αλλά πραγματικά, είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω ότι η δικηγορική σας δεινότης με εξέπληξε!

    Εκεί όμως που ο Λι έμενε αποσβολωμένος ήταν με την προσκομισθείσα πηγή. Ά-φω-νος! Αυτό το λήμμα του Πλούτο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το όνομα του κυρίου Λι μια χαρά. Άλλωστε, αν ρίξεις μια ματιά στα πιο πάνω σχόλια, θα δεις ότι αυτό δεν ξέφυγε από την προσοχή και άλλων φίλων.
    Πλουτοφέρνει, λοιπόν, ο κύριος Λι, αυτό χρειάζεται να του το επισημάνουμε, μήπως και κινηθεί κάπως διορθωτικά/βελτιωτικά, ο δόλιος..

    Αλλά κι εσείς με τις σπουδές σας, κυρία Μάνια μου! Τ φιλομάθεια είναι αυτή!Ο Γκούφη δεν το έχει, αλλά εσείς το έχετε, το έχετε και με το παραπάνω!
    (Μου ανοίξατε την όρεξη. Πάω να διαβάσω κανένα Μίκυ Μάους.)

    Πολλά πολλά φιλιά - ας μην το φιλοσοφήσουμε άλλο, μπας και βοηθήσουμε τη συμβίωση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον κι εγώ δεν σκαμπάζω από φιλολογία, γιατί στον πληθυντικό είδα μόνο το "εμείς"...τώρα αν ο Ζήσης, ή Γκούφη, τον μετέτρεψε σε προστακτικές κακό του κεφαλιού του.
    Από την άλλη πάλι μπορεί και να νιώθει όμορφα φροντίζοντας ο ίδιος τις "λεπτομέρειες"...άλλωστε το ζευγάρι είναι δεμένο όπως λες, οπότε όλα καλά!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ, Μεμαρία, καλώς είδες πληθυντικό. Τη μετατροπή, πάντως, σε προστακτική ίσως δεν την έκανε μόνος και αναιτίως ο Ζήσης. Αυτό το δέσιμο του ζευγαριού, η ιδιαίτερη ισορροπία του που λέγαμε, κάτι θα ξέρει από τέτοιες μετατροπές.

      Αλλά, μήπως, εδώ που τα λέμε, κι εμείς δεν ξέρουμε από (τις δικές μας) μετατροπές; Πώς το λέγαν οι επιγραφές στα παλιά ραφτάδικα; "Μεταποιήσεις-επιδιορθώσεις" - και δίπλα να ένα ψαλίδι, έτοιμο να κόψει μέχρι και το βήχα.. Πανάρχαια τέχνη η τέχνη της μεταποιήσεως, ίσως και αρχαιοτέρα της ποιήσεως .. κι ας λένε οι φιλόλογοι.

      Καλό βράδυ, καλά βράδια.

      Διαγραφή
  11. Απλή καθημερινή προπαγάνδα πρός αποφυγή επεισοδίου.
    Οι γυναίκες καταφέρνουν καλύτερα αυτό το σπόρ μιας και οι άνδρες είναι αφελείς και καλομαθημένοι... από την μαννούλα τους.
    Το κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του τρόπο χειρισμού για θέματα εσωτερικής ισσοροπίας.
    Καλό υπόλοιπο εβδομάδας με πλούσια φιλολογική έμνευση!!!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς το λέει ο Σαββόπουλος; Κάπως σαν "ο άντρας κι η γυναίκα δεν είναι ίσοι, απλούστατα γιατί η γυναίκα είναι ανώτερη", ε; Αυτό;
      Και βλέπω ότι κάποιους έχει πείσει ο στίχος..
      Αααχ, Βασιλική, όσο κι αν εξεγείρεται η ανδρική μου συνείδηση, φοβάμαι ότι ένα δίκιο πρέπει να το έχεις.
      Το κάθε ζευγάρι, λοιπόν, έχει το δικό του τρόπο χειρισμού για θέματα εσωτερικής ισορροπίας, τρόπο που .. τον έχει επιβάλει η γυναίκα!!
      Πάει, θα κινήσω επαναστατικές διαδικασίες!
      Μέχρι τότε προλαβαίνω να σου ευχηθώ ζεστά χουχουλιάσματα τις μέρες της κρύας Πηνελόπης. :-)

      Διαγραφή
  12. Αν ισχύει ότι η νύφη είναι η προέκταση της πεθεράς, η μάνα του Ζήση φταίει για όλα. Υποθέτω ότι ο κ. Λι, με τη (γυναικεία) διαίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτει, είναι κομματάκι δύσκολο να συμβιώσει με χειριστική γυναίκα.
    Τα σέβη μου στον ευφυέστατο κ. Λι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμείλικτη, Μαρία!! Καημένε Ζήση..Δε φτάνει που του την πέσαμε όλοι αγρίως, του κυρίου Λι άρξαντος, τώρα βγάζουμε και τη μανούλα του φταίχτρα!

      Όσο γιατον κύριο Λι, όταν διάβασε το σχόλιό σου, θορυβημένος με πλησίασε και μου είπε:"Διονύση, μήπως να προσέχουμε λίγο παραπάνω αυτή την Κανελλάκη; Έχει αρχίσει και μας καταλαβαίνει πολύ επικίνδυνα. Λες να μας εκθέσει καμιά ώρα;" Τον καθησύχασα, βέβαια, Μαρία, του μίλησα με τα καλύτερα για σένα, αυτά δηλαδή που αξίζεις, του μετέφερα και τα σέβη, και κάπως ηρέμησε. Δύσκολος, πάντως. Δύσκολος άνθρωπος, δύσκολος..

      Πολλά φιλιά, Μαρία

      Διαγραφή
    2. ίσως αναφέρεσαι Μαρία πως οι άντρες είθισται να ερωτεύονται αντίγραφα της μαμάς τους, ναι, ισχύει αυτό. Τώρα, κατά πόσο έξυπνο είναι να ερωτεύεσαι άτομο που σε χειρίζεται όπως η μαμά σου ... έχει να κάνει με την αγαθοσύνη ( να το πούμε κομψά) του δόλιου του Ζήση. Που δεν του έμελλε να πολυ-ζήσει.
      Όχι Διονύση δεν του την πέσαμε όλοι και αγρίως. Νομίζω ότι εσύ τον κρίνεις παραπάνω από τη Νανά.
      Πρώτα τραβάει η .... ρυμούλκα το καράβι. Και μετά το καράβι βάζει στα μεγάφωνα την κατσίκα του Σενγκέν; !
      Και μ΄αυτά και μ΄εκείνα σκέφτομαι τώρα ότι ο γιος μου είναι ολόιδιος με τον πατέρα του. Θα καψουρευτεί μια ολόιδια με εμένα δηλαδή; μα εγώ ούτε τον εαυτό μου δεν υποφέρω, πόσο μάλλον μια ίδια εγώ!

      Αααα ΌΧΙ Διονύση, τέτοιου είδους ζευκτικές προστακτικές με τις αναγωγές τους στη μονάδα να μας λείπουν! Τίποτα σε Αστερίξ έχουμε;

      Διαγραφή
    3. Να μου ..Ζήσης, αννετά...κι, και πώς μοιάζεις με την πεθερά, βρε παιδί μου!
      Ναι, αυτό εννοεί η Μαρία, ακούγεται πολύ η άποψη, δεν έχω γνώμη. Αν ισχύει, πάντως, ας επιχαίρουν οι ψυχίατροι, προβλέπω κέρδη πολλά (όχι ότι πάνε κι άσχημα οι δουλειές, δηλαδή, έτσι κι αλλιώς..)

      Και, εντάξει. Ο κύριος Λι ομολογεί την ενοχή του. Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της ρυμούλκας. Ίσως γι' αυτό και στο τέλος δεν επέμεινε και άφησε το ζευγάρι να τραβήξει το δρόμο του χωρίς τη συνδρομή της φιλολογίας.

      Ο γιος; Ε, ας περάσει τον έρωτά του, το παιδί. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες! Θα τον ζεύσουμε από τώρα στους φόβους μας και στις γραμματικές μας;

      Aπό Asterix;; Βεβαίως! Να κάτι ελαφρύ και εύθυμον, για όσους μπορούν να ζουν "μαζί": On vit ensemble"
      https://www.youtube.com/watch?v=RHz9O9vSRVE

      Φιλιά :-)

      Διαγραφή
  13. Να στείλουμε πολλή πολλή αγάπη στο ξωτικό, που τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα (πια..) στέλνει το σχόλιό του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καθώς συνεχίζει να έχει θέμα με τον blogge(;).

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΞΩΤΙΚΟΎ, λοιπόν:

    " Α καλάαα .
    Πόσα σπίτια θέλει να κλείσει καλέ ο κυρ ΤριανταφυΛΊδης ;

    Έχω ήδη εκτονωθεί με όλα τα σχόλια που έφαγες κατακέφαλα και μπορώ να... πονηρογελάω πιο χαλαρά πια 😄
    Άντε και μετά θα πιάσουμε τις...υποτακτικές της "αγάπης" ε ;; (π.χ η δε γυνή να φοβήται ...)
    Και μετάαα θα κλίνουμε όοολα τα παιδάκια μαζί το ρήμα παντρεύομαι στα...Ελληνικά :
    Εγω- ψωνίζω,καθαρίζω,πλένω,μαγειρεύω-πλένω,σιδερώνω,τακτοποιώ,αλλάζω λάμπες,ποτίζω,κλαδεύωκαιδεσυμμαζεύεται.....
    Εσυ-κάαθεσαι (και κάνεις υψηλή κριτική)΄
    😉😇😆🤣🤣🤣

    Μετά έχουμε να περιλάβουμε τα ..."υποκείμενα" όλων των φύλλων και τα αντίστοιχα "αντικείμενα" εκμετάλευσης...

    Ωχούυυ καλά δεν την πολυσυμπαθούσα εγώ την γραμματική και μου άρεσαν πάντα περισσότερο τα μαθηματικά (1+1=2 0+1=1....) και η φυσική .
    Ναι ναι αυτή η τελευταία ειδικά λέει κάτι ωραία όπως :
    Σε κάθε δράση αντιστοιχεί πάντα μια αντίθετη αντίδραση.
    Διότι λέει ο θείος Νεύτωνας διακήρυξε ότι στη φύση υπάρχει συμμετρία και ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να θεωρούνται ως δυνάμεις αλληλεπίδρασης μεταξύ δυο σωμάτων.
    Σαφές ;
    Οχι να κάτσουμε να μας τρελάνετε εσείς οι φιλόλογοι 🙃😜

    Υγ. Οχι χαζή είναι η κυρία Νανά να γίνει οπαδός της πρώτης φωτό που όλοι θέλουν να ρίξουν σφαλιάρα και οχι της 2ης που είναι για...φίλημα😉

    Υγ Και το φιλί πάει....στον φωτογράφοοοο 😄😄

    Υγ. Τι ωραία που περνάμε εδώ μέσα !!! Και μπαίνει ένα ωραίο φώς απ'την μπαλκονόπορτα που κάνει όλες τις γραμματικές σκόνη.... 😉 "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρε, ξωτικό! Βλέπω ο Τριανταφυλλίδης έχει κάνει ήδη καλά τη δουλειά του στην περίπτωσή σου. Τα θυμάσαι όλα πολύ καλά.
    Μόνο στο παράδειγμα της κλίσης των ρημάτων ξεχνάς μερικά πρόσωπα και κάποιους τύπους.
    Σωστό το α΄πρόσωπο ("εγώ ψωνίζω" κλπκλπ) με ονοματεπώνυμο Μαίρη Παναγιωταρά.
    Σωστό και το β΄. Το γ΄ενικού (όταν κάποιος, όπως ο κ. Λι, καλή ώρα, παρακολουθεί από κοντά) είναι "κριτικάρει ανελέητα", όπως και του πληθυντικού (γενικώς, οι άλλοι) είναι "κάνουν χαιρέκακη κοινωνική κριτική" και, βέβαια, το α΄πληθυντικό, που είναι "εμείς αγαπιόμαστε" (!!)

    Άσε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αν ασχοληθούμε με την κοινωνική γραμματική. Ξέρεις πολύ καλά πόσα υποκείμενα κυκλοφορούν ελεύθερα κι ωραία..

    Καλό και του Νεύτωνα - αν και δε θα πρέπει να ελεγχθεί αν επινόησε τη θεωρία του υπό το κράτος του έρωτα ή όχι;

    Όσο για τα φιλιά που απευθύνονται στο φωτογράφο, με φειδώ, παρακαλώ. Δεν είναι όλες οι φωτό του Γιάννη. Υπάρχουν κι άλλοι εκκολαπτόμενοι αστέρες στην οικογένεια..

    Τώρα, πάμε για καλή κουβεντούλα: Ο κύριος περνάει πολύ καλά εδώ μέσα, έχεις δίκιο, (και) όταν αντικρύζει τα σχόλιά σου.

    Καλά χουχουλιάσματα, α, και καλό μήνα από αύριο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέραν όλων, νομίζω το κείμενο σου αποδεικνύει, αυτό το "σ' ένα ζευγάρι, φταίνε πάντα κι οι δυο".
    Όπως λες και στον επιλόγο, έχουν βρει τους ρυθμούς τους κι ίσως του συνήθισαν. Σωστό ή λάθος αυτό, δεν είναι δική μας δουλειά να το "χαλάσουμε", πλην μπορούμε να το σχολιάσουμε και να διδαχτούμε από αυτό.
    Καλό μήνα Διονύση, με ένα χαμόγελο λαμπερό και γιορτινό σαν τον Δεκέμβρη!
    Α πριν φύγω! Δε ξέρω αν το ξέρεις, πλέον τα λέμε από αλλού!
    https://marinaslovelylife.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρίνα, καλό μήνα. Ευτυχώς που άφησες την καινούρια σου διεύθυνση (με γεια, με γεια!), γιατί κάποια στιγμή μου ζητήθηκε "διαβατήριο", δεν είχα, έκανα πρόσκληση αλλά χάθηκε και σε είχα χάσει. Οπότε, θα βάλω τα καλά μου και θα περάσω για τις ευχές.

      ΥΓ. Αυτό σου το "πλην μπορούμε να το σχολιάσουμε", χε, κορυφαίο! βεβαίως! Έτσι δικαιώνεται και η ύπαρξη του κυρίου Λι ολόκληρη, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα συνεχές και πολύμορφο σχόλιο των πάντων (Μέχρι να τον διώξουν όλοι από παντού, βεβαίως, βεβαίως..)

      Φιλιά,καλό μήνα

      Διαγραφή

και οι φίλοι του κυρίου Λι είπαν: