Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ακούει κανείς;


            Κατηφόριζαν την Πανεπιστημίου τα δυο αδέρφια, μετά την παρουσίαση του βιβλίου του φίλου τους του Φώτη, τα μαγαζιά ανοιχτά ακόμα, κόσμος αρκετός.
            Γι’ αυτόν τον κόσμο των λεωφόρων άρχισαν να φλυαρούν, κάτι για πολύβουη ερημιά, για πόσες ιστορίες δίπλα δίπλα και μαζεμένες, για αλληλοδιασταυρούμενες μοναξιές, για
            «Μιχάλη!» Ακινητοποιημένη μια μοναξιά κοίταζε τον Δίδυμο με έκπληξη, απορία και ετοιμότητα αναδρομής. Με τον κύριο Λι καθάρισε γρήγορα με ένα χαμόγελο, αναζητώντας ίσως συμμαχίες και αποδοχή σ’ αυτή τη μίνι και έκτακτη συνεδρίαση πεζοδρομίου: «πρέπει να είσαι ο Λάμπρος, ε, μάλλον δε θα με θυμάσαι, μια εποχή κάναμε πολλή παρέα με τον αδερφό σου˙ Λία».
            Κρέμασε ο κύριος Λι υπομονετικά το χαμόγελο του δεύτερου ρόλου, όσην ώρα κράτησε η πτήση στο παρελθόν, χαιρετήθηκαν, φιλήθηκαν κιόλας, χώρισαν με τις συνήθεις αλληλοϋποσχέσεις.
            Η Λία. Περασμένα μεγαλεία.
            «Πολύ θερμό σε είδα, αδερφέ. Μα δεν είχατε ψυχραθεί κάποτε εσείς;»
            «Πάνε χρόνια πολλά, Λάμπρο. Ατονούν αυτά. Αν δεν τη σγαρλίζεις, η φωτιά σβήνει. Άλλωστε, πέρα από εκείνο το περιστατικό με τη φιλοξενία που μας έκανε να ψυχραθούμε, η Λία ήτανε πολύ εντάξει.»
            «Ποιο περιστατικό;» 
            « Στο νησί, ρε, δε θυμάσαι; Με τη φίλη της, την Αναστασία.. Στις διακοπές του Πάσχα..»
            «Ωωω, χω, χω!» - αγιοβασιλιάτικη ικανοποίηση ο Λάμπρος. «Τότε που έστησες αυτί;;»
            «Άντε, ρε!» – ενοχλημένος ο Δίδυμος.
            Σιγά σιγά ο Λι θυμάται. Ο Δίδυμος φιλοξενεί δυο καλές του φίλες, ένα βράδυ επιστρέφουν σπίτι και χωρίς να ξέρουν ότι αυτός είναι ξαπλωμένος στο διπλανό δωμάτιο, μιλάνε γι’ αυτόν σχολιάζοντάς τον. Ο  Δίδυμος ακούει μια άλλη  Λία, όχι σαν κι αυτή που ήξερε, δυσαρεστημένη από λεπτομέρειες, κριτική, επικριτική, ακόμα και το χρώμα της φωνής της αλλιώς το ακούει. Δεν είπαν φοβερά πράγματα. Όμως ήταν αρκετά για να χαλάσει η διάθεση του και για να ραγίσει η σχέση του με τη φίλη του. Φαίνεται πως κάποια στιγμή κατάλαβαν κι αυτές ότι τους είχε ακούσει, θα σοκαρίστηκαν, ίσως. Την άλλη μέρα, χωρίς κανείς να πει κάτι γι’ αυτό, προφασίστηκαν κάτι και έφυγαν εσπευσμένα  απ’ το νησί. Ανάσταση χωρίς Αναστασία.
            « Και καλά, εσύ γιατί χαμογελάς τόση ώρα;»
            «Γιατί σου ‘χω ένα τέλειο απόσπασμα για την περίπτωσή σου. Θα στο στείλω με μέιλ, μόλις πάω σπίτι».
            Και το ‘στειλε. Και έγραφε:


            « Το να κρυφακούς είναι αναμφίβολα χρήσιμο, αν αναζητάς μια συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά ακόμα και η τυχαία ακρόαση, σαν κι αυτή που μπορεί να σου προκύψει ένα πρωί, ενώ κατεβαίνεις τα σκαλιά ενός φιλικού σπιτιού στο οποίο φιλοξενείσαι –αυτό το είδος της ακρόασης στον χώρο ενός σπιτιού -, μπορεί να είναι διαφωτιστική, με πολύ διαφορετικό τρόπο. Όρθιος στη μέση της σκάλας, με το ένα γόνατο λυγισμένο και το ένα χέρι ακουμπισμένο στο κάγκελο, ακούς τον φίλο σου να συζητά με τη γυναίκα του και αποκομίζεις μια σπάνια πληροφορία: πώς αλληλεπιδρά ο φίλος σου με κάποιον άλλο, εν τη απουσία σου. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μια απευθείας συζήτηση, αφού δεν μπορείς να συζητήσεις με κάποιον χωρίς να επηρεάσεις τη στάση του. Όταν συνομιλώ με κάποιον, βλέπω απλώς την εικόνα που ο ίδιος θέλει να προβάλει για τον εαυτό του, καθώς αλληλεπιδρά με το παρόν και την ιστορία που τον συνδέει με εμένα. Κανένας μας δεν είναι μόνο ένα άτομο, είμαστε τουλάχιστον τόσα όσα και οι γνωστοί μας. Ό,τι ακούει κανείς κρυφά μπορεί να τον σοκάρει ή να τον προβληματίσει, αφού το ακούει παράτυπα, σαν να οικειοποιείται ξένη ιδιοκτησία, και φέρει πάντα τον χαρακτήρα του απαγορευμένου. Κι όμως, στο φως της μέρας, αυτά που έχει κρυφακούσει κανείς ενδέχεται να αποκαλύψουν κάτι παραπάνω από την προσωπικότητα του άλλου, μπορεί να φανερώσουν μια αλήθεια που γίνεται αντιληπτή μόνο όταν η μέριμνα για την αυτοεικόνα μας απαλείφεται. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αμηχανία του, όταν γίνεται μάρτυρας της ανεξάρτητης ύπαρξης ενός άλλου ανθρώπινου όντος, το οποίο γνώριζε μόνο μέσω μιας άμεσης σχέσης μαζί του;  Και πώς αλλιώς να κατανοήσει αυτή την αμηχανία, παρά μόνο αντιμετωπίζοντας καταπρόσωπο τον εγωκεντρισμό που προδίδει; Αν όντως υπάρχει ειλικρίνεια τη στιγμή που κρυφακούς, δεν αναδύεται ακριβώς από την απουσία του εαυτού σου, που σου παρέχει τη δυνατότητα να ακούς χωρίς το φίλτρο του  εγώ σου;»*
            «Λία..», μονολόγησε ο Λι, κλείνοντας τον υπολογιστή. «Θα μπορούσε να ήταν και το θηλυκό του ‘Λι’..».

* Zia Haider Rahman, "Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε", μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδ. Πόλις, 2018, σελ. 189

43 σχόλια:

  1. Συναντήσεις με το και πτήσεις στο παρελθόν...
    Επιστρέφουν σκέψεις, αναμνήσεις, συναισθήματα. Ευχάριστα, δυσάρεστα μα σίγουρα τμήμα της προσωπικότητάς μας.
    Όλα όσα έχουν ακουστεί και συμβεί μας έχουν διαμορφώσει και μας διαμορφώνουν συνεχώς όταν τα εξετάζουμε από διάφορες οπτικές.
    Το να ακούσεις άλλους να σχολιάζουν εσένα, χωρίς να ξέρουν ότι ακούς όμως, είναι από τα πιο αποκαλυπτικά. Είναι σαν να έχεις μπει κρυφά στα καμαρίνια την ώρα που κάνουν επανάληψη τα λόγια τους οι ηθοποιοί, είναι σαν να κρυφοκοιτάς τη ζωή από τη χαραμάδα.
    Έρχεσαι σε επαφή με τη σκέψη και τη συλλογιστική των άλλων, τα επιχειρήματα τους ίσως, για την αποδοχή ή την απόρριψη της προσωπικότητάς σου. Οδυνηρό. Το να ακούμε αρνητικά πράγματα για εμάς και μάλιστα υπογείως, όχι κατά πρόσωπο είναι πολύ οδυνηρό.
    Αν είναι κατά πρόσωπο υποθέτουμε ότι υπάρχει μια πρόθεση συμβιβασμού, επίλυσης της διαφοράς. Το υπογείως σημαίνει "θάψιμο" και αυτό βαραίνει περισσότερο.
    Ιδίως αν δεν έχουμε ξανακούσει το συγκεκριμένο άτομο να κάνει αρνητικά σχόλια.Ενοχλεί η κατάρριψη της εικόνας που είχαμε πλάσει για τον σχολιαστή μας και με βάση αυτήν είχαμε ανοιχτεί, είχαμε κατεβάσει τις άμυνες μας.
    Ωστόσο μπορεί απλώς να είμαστε μάρτυρες μιας εξωτερικευμένης διαδικασίας σε εξέλιξη. Συχνά συζητάμε θέματα που μας απασχολούν με κολλητούς και δικούς για να τα ξεδιαλύνουμε και κάνουμε το "δικηγόρο του διαβόλου" για να ακουστεί ο αντίλογος.
    Αν γίνουμε μάρτυρες σε μια τέτοια στιγμή χάνουμε τη συνέχεια του "έργου", (της σχέσης) από τη δικαιολογημένη δική μας αντίδραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ενοχλεί η κατάρριψη της εικόνας που είχαμε πλάσει για τον σχολιαστή μας και με βάση αυτήν είχαμε ανοιχτεί, είχαμε κατεβάσει τις άμυνες μας."

      Σαφές και σοφόν.

      Ναι, Μοσχούλα, πολλές φορές γίνεται οδυνηρό, γκρεμίζονται οι ισορροπίες, έχεις δίκιο.
      Αν ξεπεράσουμε, πάντως, (στη συζήτηση) το συναισθηματικό πρόβλημα, έχει ενδιαφέρον συνειδητοποιώντας την "άλλη φωνή" που έχει ο φίλος μας, ο γνωστός μας, καθώς απευθύνεται σε άλλον, με τον οποίο έχει άλλη ισορροπία, άλλη σχέση. Αυτά τα πολλά πρόσωπα,ή, οι διαφορετικές όψεις του ίδιου προσώπου και ενδιαφέρον έχουν και τεράστια δύναμη .. πρόκλησης συνεπειών!

      Καλή βδομάδα - μετά την Ωκεανίδα των υποχρεώσεών σου. :-)

      Διαγραφή
    2. Καλά τα πρόσωπα τα διαφορετικά, όντως έχουν ενδιαφέρον, όντως επιφέρουν αναταράξεις και προκαλούν ενδιαφέρον. Χάνεται η μονοτονία.
      Ωστόσο για μένα είναι σημαντικό να είναι όψεις του ίδιου νομίσματος και όχι κάλπικες απομιμήσεις, οι διαφορετικές οπτικές
      Προτιμώ βλέπεις την ειλικρίνεια και όχι την ωραιοποίηση των πραγμάτων
      Το τραγουδάκι πολύ όμορφο

      Διαγραφή
  2. Είναι η άγνοια ευτυχία; ή καλύτερα η αλήθεια κι ας πονάει;
    Μ'αρέσει να ρωτάω τους πιο κοντινούς μου τα καλά κ τα κακά μου κι ας προσπαθούν να τα πουνε με όμορφο τρόπο, πάλι κάτι κερδίζω.
    Αδικαιολόγητη η ταση των ανθρωπων να μιλουν ασχημα πισω απο την πλατη σου, καλυτερα να μη σου ξαναμιλησουν ποτέ ή τουλαχιστον να εξηγηθούν μπροστά σου.
    Από την αλλη δυσκολο να μιλήσεις ειλικρινά για τον αλλον μπροστά του, εφοσον ποτε δεν ειμαστε ετοιμη για την αληθεια αλλα μαλλον για ενα καλα δομημενο ψέμα.
    Σε φιλώ, καλη Κυριακή!!
    Αλς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Αλς! Ε, τι να κάνουμε, το "καλά δομημένο ψεματάκι" είναι μάλλον πιο βολικό από την οποιαδήποτε αλήθεια..
      Αν και, ίσως, το θέμα δεν είναι των άκρων, δηλαδή αλήθεια ή ψέμα (που κι αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα). Είναι περισσότερο για τις πολλαπλές όψεις ενός υποκειμένου και τον τρόπο που τις χειριζόμαστε αυτές στις σχέσεις μας.
      Όπως και στον Λι, μ' αρέσει κι εμένα πολύ το απόσπασμα αυτό που διάβασες.

      Η καλή Κυριακή ξεκίνησε με καλή παρέα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό! Καλή σου βδομάδα :-)

      Διαγραφή
  3. Κάποιο κρυφάκουσμα πριν περίπου δέκα χρόνια, μου άλλαξε τη ζωή ή καλύτερα μου άνοιξε μάτια-αυτιά, γιατί ανακάλυψα πολλά για μένα, όπως το πόσο εξαρτημένη ήμουν και βασικά, το πόσο δεν αγαπούσα τον εαυτό μου.
    Η "διαδικασία" επίπονη, με ανάγκασε να ανοίξω την καρδιά μου και να μιλήσω στον άλλο και ο "άλλος" έγινε οι άλλοι και οι άλλοι έγιναν η ίδια, έτσι πήρα τη ζωή "μου" στα χέρια "μου"...
    Ευλογημένη η στιγμή όσο οδυνηρή και αν είναι που κανείς ακούει αυτό που του στέλνει η ζωή και ας είναι πίσω από κλειστή πόρτα!
    Χιονισμένα αλλά εξαιρετικά ζεστά τα ΑΦιλιά μου, σήμερα και σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο, έλεγε και το παλιό συμπαθητικό τραγουδάκι (ΣΗΜ: υποκοριστικό συμπαθείας, όχι αξιολογικό -διευκρίνιση απαραίτητη γιατί κυκλοφορούν και οπλοφορούν κι είναι έτοιμοι για τα χειρότερα μερικοί μερικοί, ακούγοντας υποκοριστικά εκεί που δεν πρέπει..) .. τι έλεγα; Α, ναι: Έλεγα πως αυτός ο δρόμος προς την κάθαρση, που περιγράφεις, αξίζει. Ακόμα κι αν, όπως στην περίπτωσή σου, ξεκίνησε από ένα λάθος, ένα τυχαίο γεγονός..Προοπτικά και θεωρητικά, κάπως έτσι αν συνεχίσεις να πορεύεσαι, δε θα φοβάσαι μήπως κάποιος σε κρυφακούσει κάποια φορά! :-)

      Τα κατάφερες! (Έφτασαν ΚΑΙ χιονισμένα ΚΑΙ ζεστά) (Ε, τι μάγισσες είναι μερικές εδώ μέσα!)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Δεν μου έχει τύχει να ακούσω να με θάβουν!
    Και εντελώς μεταξύ μας, δεν με αφορά κιόλας.
    Για να συνεχίζουν οι φίλοι μου να είναι μαζί μου, εδώ και περίπου μισό αιώνα οι περισσότεροι, πάει να πει ότι πέρα από τις κρυφές τους σκέψεις ή κρυφές συνδιαλέξεις τους για το άτομό μου, κάτι καλό μου βρίσκουν! Οι φίλοι μου.
    Αλλά πρέπει να πω ότι οι φίλοι μου μέχρι τώρα μου τρίβουν στα μούτρα, από ελαττώματα που έχω, μέχρι και κάποιες συμπεριφορές μου που τους έχουν ενοχλήσει, στα τόσα χρόνια που είμαστε μαζί.
    Το ίδιο, φυσικά, έχω κάνει κι εγώ.
    Για τους φίλους μου μιλάω πάντα.
    Όλοι οι υπόλοιποι με αφήνουν παγερά αδιάφορη.
    Στους υπόλοιπους αφιερώνω αυτό που έγραφε ο Ντίνος ο Χριστιανόπουλος "Όσο πιο πολύ με θάβουν, τόσο πιο πολύ φυτρώνω"!
    Ευελπιστώντας να μην είμαι για ακόμα μια φορά εκτός θέματος, σας εύχομαι καλό μεσημέρι κύριε Μάνεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Αρτίστα μου,
      Συνεχίστε έτσι γιατί βγαίνετε δε βγαίνετε από το θέμα μια χαρά τα λέτε.
      Έτσι κι αλλιώς, μήπως καταλαβαίνεις και ποτέ τα θέματα του Λι; Οι πολύβουες λεωφόροι; Οι παλιές αγάπες; Οι συνέπειες του κρυφακούσματος; Η πολυπροσωπία του προσώπου; Τρέχα γύρευε. Τον αφήνουμε να λέει, να λέει, να λέει κι έτσι κι εμείς ό,τι και να πούμε εντός θέματος είμεθα.

      Μια παρατήρηση να προσθέσω. Αν συνεχίζουν οι φίλοι σου εδώ και περίπου μισό αιώνα να είναι μαζί σου, αυτό ένα μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει: ότι σε γνώρισαν ως βιολογικό ή γενετικό πρότζεκτ.
      Ίσως γι' αυτό, άλλωστε έχουν την άνεση να σου 'ρχονται, να σε κλέβουν από τον ήρωαμεκεφαλαία, και να σε οδηγούν στον Ερνέστο (πάει, μου 'μεινε αυτός!) για τα περαιτέρω. Εύγε, εύγε! Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς, που λέει άλλος στίχος του τραγουδακίου που αναφέραμε με την Άιναφετς..

      ΥΓ. Βλέπεις; Αυτή είναι η έμπρακτη συμπαράσταση: Βγαίνω από το θέμα, για να σε κάνω να μην ανησυχείς που βγαίνεις απ' το θέμα (Ας μαζευτώ πριν με μαζέψουν.. χαιρετώ..)

      Διαγραφή
    2. Ναι, η αλήθεια είναι ότι μόνο για το αδιέξοδο μιας ευαισθησίας αξόδευτης δεν μας έχει μιλήσει ο κύριος Λι!
      Φυσικά μπορεί και να το έχει κάνει και να μη το έχω καταλάβει!

      Όσο για τους φίλους, οι παλαιότεροι είναι από την Ε' Δημοτικού (δηλαδή περίπου μισό αιώνα) και ο πιο πρόσφατος από το 1981!
      Γι αυτό και η άνεση!

      ΥΓ. Μιλ μερσί δια τη συμπαράσταση!

      Διαγραφή
  5. αρκετή η περιπλοκότητα σήμερα εδώ, θα ξανακάνω αλλες δυο τρεις φιλότιμες προσπάθειες να καταλάβω τι θέλει να πει ο κος Λι αλλά μάλλον ντουβαρ όπως ήρθα θα φύγω. Σε σχολίασαν πισώπλατα, σιγά το πράγμα, ξέρεις πόσα πισώπλατα χειρότερα μπορείς να πάθεις; Λες κι άλλα όμως που δεν κατέου ντιπ και δεν σχολιάζω περαιτέρω.
    Άλλωστε για ένα γεια πέρασα μόνο, φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα χαρά για το πέρασμα, το χαιρετισμό και τα φιλιά. Τα άλλα λεπτομέρειες. (Πάντως, όχι, στο επίκεντρο του σεισμού της ασάφειας δεν ήταν ο πισώπλατος σχολιασμός και οι συνέπειές του)

      Κρίμα, ωστόσο. Γιατί αν καταλάβαινες τι ήθελε να πει ο Λι, θα βοηθούσες και τον ίδιο να το καταλάβει!! :-)

      Πολλά πολλά (ανέμελα και απροβλημάτιστα) φιλιά

      Διαγραφή
  6. Το τίμημα της αλήθειας είναι η μοναξιά.
    Προσωπικά προτιμώ να τα λέω στον άλλο στα ίσια. Το ίδιο επιθυμώ και για μένα. Από κει και πέρα οποίος αντέξει.
    Φιλί ανέμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλί στον άνεμοοοο, γυναίκας μοιάαζειει..
      Έτσι, ε; Σε τέτοιον άνεμο τα αφήνεις και άντε να τα προλάβουμε! Μέχρι να το καλοκαταλάβω θα έχει φτάσει στην Κρήτη! Πάει.

      Η ευχή, βέβαια, είναι να αντέχεις. Και όχι μόνο. Να είσαι και καλά και να σου τυχαίνουν και αντάξια των επιλογών σου.Θα ήταν καλά, βέβαια, να μην ίσχυε η πρώτη σου φράση. Και θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ισχύει..

      Καλή βδομάδα, Βασιλική, ευχαριστώωω.

      Διαγραφή
  7. πράγματα που συμβαίνουν και στις καλύτερες σχέσεις Διονύση. Πάντα κάτι θα υπάρχει που θα ενοχλεί τον άλλον, απόλυτα δεν ταιριάζουμε με κανέναν.
    Να του το πούμε;
    Π'ως θα το πάρει άραγε;
    Αλλάζει ο άνθρωπος και γιατί να το κάνει για μας άραγε;
    Να εκτονωθούμε λέγοντας το σε άλλους;
    Κι αν μεταδοθεί το νέο; Αν φτάσει στα αυτιά του; Αλοίμονο μας έτσι κι αλλιώς. Έτσι κι αλλιώς την έχουμε βαμμένη και δίκιο δεν πρόκειται να βρούμε.

    Οι φίλοι κουμπώνονται αν τους πούμε τι μας ενοχλεί.

    Το καλύτερο είναι η απομάκρυνση. Θα μου πεις κάπως έτσι έρχεται η μοναξιά, μα κι αυτή δεν είναι δεδομένη;
    Όμως το ''αγάπα τον φίλο σου με τα ελατώματα του'' και το ''από μακριά κι αγαπημένοι'' λες να έμειναν στην ιστορία τυχαία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, φυσάει. Ναι, συνέβαιναν αυτά, συμβαίνουν και μάλλον θα συμβαίνουν. Συνυφασμένα, φαίνεται, με την ανθρώπινη φύση και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνικότητά μας. Και καθώς αυτά συμβαίνουν, ο καθένας, από κοντά, από μακριά, στο δόσιμο ή στη μοναξιά, προσπαθεί να ρυθμίζει τη θέση του. Ίσως όσοι είμαστε τόσες θέσεις υπάρχουν - τεράστια ποικιλία και πλούτος.
      Αλλά (και) για όλα αυτά έχει ενδιαφέρον η ζωή και σε όλα αυτά βρίσκει αφορμές ο κύριος Λι να μας ζαλίζει κυριακάτικα. Αναζητά κι αυτός τη θέση του,φαίνεται..

      Καλή βδομάδα - βορρά και νότο :-)

      Διαγραφή
  8. Ισχύει κ. Λι !
    Ακριβώς κάτι ανάλογο το έχω ζήσει και εγώ. Και, κοίτα να δεις τώρα, πάλι σε ταξίδι διακοπών. Ακούσιος μάρτυρας μιας συνομιλίας μεταξύ μιας απλής γνωστής και της κοπέλας, εκείνη την εποχή, του αδελφικού μου φίλου.
    Η Δεύτερη, είχε βγάλει ένα μεγάλο φραγκόφτυαρο και λουζόμουνα κοκκινόχωμα στο κάργα.
    Φυσικά και ως άνθρωποι είμαστε αντικείμενα κριτικής από γνωστούς και φίλους. Άντε και να δεχτώ και να σεβαστώ ότι μερικές φορές δεν μας τα λένε κατά πρόσωπο, μήτε εμείς άλλωστε, για λόγους, πως να το πω, σεβασμού άραγε ; ισορροπιών ;
    Αλλά εκείνο που με στενοχώρησε τότε αλλά και σήμερα ήταν κάποια unfair χτυπήματα "κάτω από τη ζώνη" από την σύντροφο του φίλου μου για την εξωτερική μου εμφάνιση.
    Αυτό και με πίκρανε και με έκανε να μαζευτώ ξέρεις. Κάτι σαν μπούλιγκ που έρχεται στο φως ξαφνικά.
    Κάτι τέτοιο λοιπόν θα βίωσε και ο Δίδυμος με τις δύο φίλες και προέκυψε το αναφερθέν.
    Συμβαίνουν δυστυχώς. Ας προσπαθούμε, όμορφα, να δείχνουμε στον άλλον τι μας ενοχλεί κατά πρόσωπο.
    Χαιρετίσματα κ. Λι και καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φραγκόφτυαρο"; Είναι λίγο μεγάλα αυτά, ε; :-)

      Αν μέναμε σε επίπεδο χιούμορ, θα λέγαμε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί σου και μια και δε σε είχε κατακτήσει ξεφόρτωνε όλη αυτό το απωθημένο συναίσθημα. Αλλά, δυστυχώς, μια και μιλάμε για βίωμα και μάλιστα τραυματικό, απ' ό,τι κατάλαβα, καλύτερα να μην κάνουμε χιούμορ. Πολύ απλά, μπορούμε να καταλήξουμε στην φράση που και εσύ κατέληξες: Προσπάθεια να μαζέψουμε τα πολλά μας πρόσωπα σε ένα( γίνεται;), να είμαστε αληθινοί και να μην καταλήγουμε στη διγλωσσία και στην, ακόμα και καθορισμένη από την ευγένεια - υποκρισία.

      Τα φιλιά μου, Γιάννη - ο Δίδυμος έχει ανεβάσει τη συμπάθειά του για σένα κατακόρυφα! :-)

      Διαγραφή
  9. Αυτές οι αλληλοδιασταυρούμενες μοναξιές στη λεωφόρο με απασχολούν και εμένα πολλές φορές.Τι να κρύβει άραγε ο καθένας; Λες, αν μπορούσαμε να κρυφακούσουμε αυτές τις μοναξιές, να αλλάζαμε άποψη για τη μοναξιά της μεγαλούπολης;
    Φοβερό το απόσπασμα. Είμαστε τόσα πρόσωπα όσοι οι γνωστοί μας; Και λέω πως είμαι ο εαυτός μου με όλους. Κάτσε να μετρήσω...μπα έχασα το μέτρημα, άρα χάνω και το μέτρημα των εαυτών που έχω. Όσο για το τι ακούμε όταν κρυφακούμε, ε αν ακούσουε ωραία λόγια πόσο ευχαριστημένοι είμαστε. Και πόσο δυσαρεστημένοι αν ακούμε άσχημα. Το ίδιο θα συνέβαινε αν μας τα έλεγαν κατά πρόσωπο τα άσχημα. Το ίδιο.Βλέπεις την ιδέα που έχουμε για μας δεν θέλουμε να την ακούμε από τους άλλους. Να γιατί έχουμε πολλά πρόσωπα ναι; Πω πω πω πάω τώρα να καταγράψω γνωστούς και φίλους για να μετρήσω τους εαυτούς μου.
    Καλό βράδυ Διονύση μου
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Άννα. Για τη "φοβερή ερημία του πλήθους" δε μιλάει κι ο Αναγνωστάκης;

      Όσο για το απόσπασμα κι εγώ θεώρησα ότι είναι πολύ καλό. Να σου πω, εμένα μάλλον καλό μου έκανε, καθώς έρχονται στιγμές που αυτομαστιγώνομαι και με κατηγορώ για χαμαιλεοντισμό, ακόμα και για υποκρισία. Και μπορεί μέχρι κάποιο σημείο να είναι, αλλά να που εδώ διαβάζω ότι λίγο πολύ την κουβαλάνε όλοι την ιδιότητα. Ε, όσο να 'ναι, φεύγει ένα άγχος!

      Καλή ιδέα, λοιπόν, να μετρήσουμε τους γνωστούς μας. Μια μικρή προσοχή στο μέτρημα, βέβαια, χρειάζεται - το λέει και το τραγούδι:
      https://www.youtube.com/watch?v=fstgu4dz0eU

      Καλό σου βράδυ. Μια καλή βδομάδα από αύριο.

      Διαγραφή
  10. Το να κρυφακούς έχει περισσότερο όφελος από το να ακούς φανερά, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση. Βγαίνει κανείς έτσι πιο σωστά «ενημερωμένος» χάρη σ' αυτήν την κατεργαριά. Δεν είναι μόνον πως τις περισσότερες φορές μαθαίνεις την αληθινή γνώμη των άλλων αλλά και το πόσο σε εκπλήσσουν οι δικές σου κρυφές συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτά τα ακουστικά «ερεθίσματα».

    Μου έχει τύχει όμως και το αντίθετο.
    Κάποιες φορές να μιλούν για μένα μπροστά σε μένα αλλά σα να είμαι αόρατη, εκτός κάδρου. Αναρωτιέμαι μήπως γίνομαι αόρατη και δεν το αντιλαμβάνομαι. Όπως και να ‘χει, είναι διασκεδαστικό αν και κάπως άβολο χαχα

    Το να προσαρμόζεσαι –χωρίς ακρότητες βέβαια- είναι κατά τη γνώμη μου, ένα είδος ενστίκτου επιβίωσης. Ο χαμαιλέοντας το ίδιο δεν κάνει; Και όχι μόνον αυτός αλλά και διάφορα ερπετά και έντομα, μεταμορφώνονται κυριολεκτικά σε φλοιό δέντρου ή σε φύλλωμα ή σε πέτρα για να αποφύγουν τον θηρευτή τους. Μια στολή παραλλαγής είναι και η συμπεριφορά που προσαρμόζουμε κάθε φορά για να λειάνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Μήπως και οι κανόνες της ευγένειας που υιοθετούμε με τη συμπεριφορά μας δεν είναι κάτι ανάλογο;
    Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς χωρίς να γινόμαστε απάνθρωποι νομίζω.
    Αυτά και καλό βράδυ Διονύση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Μαρία!

      Πάνω που έγραφα, πιο πάνω, στην Άννα, για το χαμαιλεοντισμό μας, διαβάζω το σχόλιό σου που τα λέει πολύ καλύτερα. Τι κάθομαι και κουράζομαι;!
      Αυτό το τόσο ωραίο και απαλό που γράφεις για την προσαρμογή της συμπεριφοράς ώστε να λειαίνουμε τις σχέσεις μας, πόσο απενοχοποιητικό γίνεται για τη στάση μας - τη στιγμή πάντα που γίνεται με όρους αλήθειας και όχι κακών προθέσεων..

      Τώρα, για το "αόρατο" κάποιων περιπτώσεων, που γράφεις, θυμήθηκα και γι' αυτό ένα απόσπασμα (Φοβάμαι πως αρχίζω και γίνομαι γραφικός, σαν τον Λι..). Είναι από το Γιάντες, της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Η νεαρή Αθηνά, επισκέφτηκε το μεγαλύτερο αδελφό της που σπούδαζε ψυχολογία στο Λονδίνο. Ένα βράδυ παρευρίσκεται σε ένα δείπνο με κάποιους φίλους του και καθηγητές του. Στο απόσπασμα αφηγείται η μικρή Αθηνά:

      "« Το δείπνο έμοιαζε με συνέλευση του τμήματος ψυχολογίας. Μιλούσαν για να βαθμολογηθούν, δεν άκουγαν παρά μόνο τον εαυτό τους. Παρότι τους ήμουν άγνωστη, δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να με γνωρίσουν. Στο τέλος της βραδιάς είχα μάθει ότι το όνομα του Τρούμαν προήλθε από την ισχυρή επιθυμία της γυναίκας του να αποκτήσει αγόρι ύστερα από τέσσερα κορίτσια. Ότι ο παππούς της Καρ – που ήταν Ιάπωνας από τη Σικοκού και ταξίδεψε ως την Ανταρκτική με αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης – είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία μετά τον πόλεμο για να πουλήσει τα προϊόντα της ιδιαίτερης πατρίδας του: κοράλια και φυσικά μαργαριτάρια. Ότι ο Ντέιβιντ – Ντάβιντ ήταν το βαπτιστικό του – έβαψε προσφάτως το διαμέρισμά του στο χρώμα του βερίκοκου. Ότι κάποιος Χόντσον έχει υποστηρίξει πως οι άντρες είναι το δεύτερο φύλο. Εκείνοι με αντιμετώπισαν σαν τον καλόγερο για τα ρούχα. Κρέμασαν πάνω μου ιδέες, θεωρίες και φλυαρίες και τις ξαναπήραν μαζί τους φεύγοντας».
      (σελ.92-93)

      Όσα γράφεις, επίσης, στην πρώτη σου παράγραφο είναι πολύ σημαντικές παρατηρήσεις. Συχνά αισθάνομαι ότι φεύγω πλουσιότερος έχοντας διαβάσει τα σχόλιά σας :-)

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Η Λία όμως δεν ήτανε πολύ εντάξει. Και δεν ήταν ούτε καν στο χώρο της, αλλά φιλεξενούμενη σε ξένο σπίτι.
    Εκεί εστιάζω κι εγώ στη θέση του κ. Λι, θα γινόμουν "Τόμπρας" για να (κρυφ)ακούσω τη συνομιΛία.
    Και φυσικά θα την χαιρετούσα σε μια πιθανή διασταύρωσή μας στο δρόμο, με την επίγνωση όμως, πως είναι μια "τελειωμένη σχέση". Χάσιμο χρόνου τέτοιες "Λίες" βρε Διονύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πού θυμήθηκες τον Τόμπρα, βρε Μαρία;!;!
      (Αυτό στην έκθεση το ονομάζουμε "επίκληση στην αυθεντία"!!!)

      Τώρα που το σκέφτομαι, κατά τύχη γράφτηκε έτσι, αλλά είναι καλύτερα που η Λία βλέπει και χαιρετάει τον Δίδυμο στο δρόμο και όχι ο Δίδυμος τη Λία - έχεις δίκιο..

      ΥΓ. Να δούμε τι θα τους τύχει όταν θα επιστρέφουν από την παρουσίαση κάποιου δικού σου βιβλίου!! :-)

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. κώδικες επικοινωνίες. Οταν αποφασίζω να κρυφακούσω ένα κώδικα επικοινωνίας θα πρέπει να ξέρω πως θα χύσω πολύ ιδρώτα για να καταφέρω να τον αποδικωποιήσω Είναι κάτι τελείως μα τελείως έξω από μένα, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με μένα ακόμα κι αν αναφέρεται σε μένα, και που παρουσιάζει συχνά μεγάλα κενά πριν, μετά αλλά και κατα την διάρκεια. Είναι δεν επιτακτική ανάγκη να τον αποκρυπτογραφήσω προκειμένου να φτάσω στην γνώση αλλά και στην επίγνωση της πλήρης αλήθειας. (πσσσ πρήστηκε ο εγκέφαλος μου χαχαχα )
    Παιχνιδάκι του μυαλού μου πολύ μπερδεμένα τα λέει για το μυαλουδάκι μου, αυτό το κείμενο και μάλιστα χωρίς εικόνες ::: Α έφερες φωτογραφία !! Ευτυχώς :) Πανέμορφη
    Έχω γράψει ένα διαγώνισμα για αυτό το θέμα.
    Φαντάσου αυτές τις φιγούρες ως πατέρας με κόρη Ετικέτα μπαμπας χαχαχαχα

    https://maniaskalinyxta.wordpress.com/2008/06/25/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%82/

    Ακούει κανείς? Ναι βρε ηλίθιε ακούει πάντα τουλάχιστον ένα "παιδί". (ακόμη και το παιδί μέσα μας εσωτερικός κώδικας επικοινωνίας )
    Εχω να γράψω και αλλά και άλλα και να φέρω αθώς εγγραφή με εγγραφή τον κώδικα επικοινωνίας που κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω αλλά/// δεν θα το κάνω γιατί θα μου κρεμάσει χαμόγελο ευγενείας ο δίδυμος χαχαχαχα
    Σε φιλώ κρυφά με πόθο και πάθος!!!







    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω, πωωωω, τι γίνεται; σε κόλλησε το παιχνιδάκι του μυαλού; Τώρα χρειάζομαι εγώ αποκωδικοποιητή!
      Το αξιοπερίεργο είναι ότι, αφού τραβάς μια περισπούδαστη ανάλυση και , θεωρώ, και πολύ βαθιά, μετά δηλώνες πως σε δυσκόλεψε το κείμενο. Το οποίο .. λέει τα ίδια!

      Εκεί που δε λες τα ίδια, πάντως, είναι στο τόσο δυνατό κείμενο που μία εννιάχρονη Μάνια κάτι κρυφακούει, κάτι κρυφοβλέπει. Και που, όντως, θα μπορούσε να δέσει με τις φωτογραφίες πολύ καλύτερα..

      Τέλος πάντων, ας χάνουμε κάτι από τους κώδικες. Κώδικες είναι αυτοί. Την τέχνη, όμως, της ερμηνείας τους, ας μην την παρατήσουμε.

      Τα φιλιά μας - αν και όλο και κάποιος θα μας δει..

      Διαγραφή
    2. (διάβασα διαγωνίως και μπερδευόμουν/ η προσωπική μου άποψη για αυτό που τότε άκουσες: κάποια από τις δύο σε διεκδικούσε ή και οι δύο, μάλλον στην Αναστασία άρεσες και η Λία ζητούσε αφορμές γιατί γνώρισε άλλον ... γυναικο - συζήτηση μπουχαχα για goμενικά μπουχαχα... έχουν και οι άντρες ανάλογες συζητήσεις κόλασηςςςς χαχαχα )

      Διαγραφή
  13. (Νομίζω σιγά σιγά θα καταχωρηθεί στα περί επικοινωνίας κιτάπια μια ξεχωριστή περίπτωση που θα ονομάζεται "ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΞΩΤΙΚΟΥ". Το οποίο κρατάει με συνέπεια τη συνέχεια κι ας του φέρνει 1002 εμπόδια ο Μεγάλος Αδελφός.)

    Και λέει το ΞΩΤΙΚΟ:

    "Μάθημα... κηπουρικής

    Τι μάθημα έχουμε σήμερα ;
    Βίαια μαθήματα αυτογνωσίας και κβαντική... ψυχολογία !
    Με ποιόν θυμώνεις άραγε πιο πολύ όταν ακούς ξαφνικά την πραγματική γνώμη κάποιου για σένα και δεν είναι αυτή που νόμιζες ;
    Με τον άλλον ή μ'εσένα που δεν το κατάλαβες από μόνος σου ;
    Και παίρνεις το σκαλιστήρι και ξεκινάς δουλίτσα στο περιβόλι της ψυχής σου .
    Και να'σου τα σκουληκάκια : Εκείνη η αντίρρηση-αντίδραση που προσπέρασες ελαφρά τη καρδία ,εκείνη η σιωπή που βιάστηκες να θεωρήσεις αποδοχή ,εκείνος ο "συμβιβασμός" που καμάρωσες ως νίκη σου ,εκείνο το βλέμμα που υποτίμησες ή εκείνη η υποκριτική κολακεία που σου καλάρεσε κι ας φώναζε το ψεύτικο φτιασίδι της....
    Και η κβαντική που κολλάει ;
    Ε να είναι αυτή η θεωρία που με τριβελίζει ,που λέει πως ο παρατηρητής επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη των πειραμάτων .
    Δηλαδή ο άνθρωπος αλλιώς εκφράζεται ανάλογα ποιον έχει απέναντί του .
    Αλλιώς θα σου πει την γνώμη του για σένα όταν κοιτάει τα δικά σου μάτια κι αλλιώς όταν έχει απέναντι τον κολλητό του και εξασκούνται στην πολεμική τέχνη του "θαψίματος" .
    (Για τον αόρατο παρατηρητή του παρατηρητή βέβαια δεν είπε κουβέντα ,ήταν πολύ προχώ η περίπτωση 😝 )
    Και η "αλήθεια" ποια απ'τις δυό είναι ;
    Σιγά καλέ ,ολόκληρος Αϊνστάιν δεν βρήκε όλες τις απαντήσεις και θέλεις να στις δώσω εγώ.
    Άντε και γέμισα χώματα πρωί πρωί κι έχω να μαγειρέψω .

    Καλημερούδιααααααααα ζεστά ζεστά

    υγ. Άπειρες ευχαριστίες για τα προτεινόμενα βιβλία ❣"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, κάπως να το κανονίσουμε πρακτικά, να αναλάβετε καμία ανάρτηση, αφού τα καταφέρνετε καλύτερα, να ξεκουραστεί κιόλας λίγο ο φαφλατοΛίς.
      Καλώς ειπωθέν "βίαιο μάθημα κηπουρικής". Και βίαιο είναι, αφού σου έρχονται τα χαστούκια αλλεπαλλήλως και ισχυρώς, και κηπουρικής είναι, αφού απαιτεί σκάψιμο και περιλαμβάνει και σκώληκας ποικίλους.

      Άλλο σημαντικό που διάβασα στο σχόλιο: Αυτό του παρατηρητή - που τελικά γίνεται ο ρυθμιστής των δράσεων και της εξέλιξης των πραγμάτων. Θυμάμαι, όταν έμπαινε κανείς στην τάξη να παρακολουθήσει το μάθημα που έκανα (από φίλος μέχρι σχολικός σύμβουλος..), το μάθημα μεταμορφωνότανε και γινόταν σαν τα μούτρα του..Ίσως είμαι κι εγώ ένα μάτσο χάλια, αλλά πάντως, πήγαινε περίπατο η φυσικότητά μου, η αληθινή μου επικοινωνία με τα παιδιά, ο αυθορμητισμός, το άφημα του μαλλιού στον άνεμο.Αίφνης γινόμουν ο κακός και απροβάριστος ηθοποιός μιας αυτοσχέδιας παράστασης, η οποία, όπως αντιλαμβάνεσαι, έσπαγε τα μούτρα της στον τοίχο με χαρακτηριστική άνεση. Πλήρης αποτυχία. Μετάλλαξη. .

      Καλά, την αλήθεια μετά από όλα αυτά, έχω πάψει να την αναζητώ.. (Παρόλο που υποψιάζομαι την κρυψώνα της)

      Έχεις δίκιο. Πίσω από τη Λία και τα μεγαλεία της σκέψης, υπήρχε η διστακτική σύσταση "διαβάστε το, είναι ωραίο βιβλίο". Η αλήθεια είναι ότι, επειδή είναι πολύ ιδιαίτερο, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος σε ποιον και πόσο θα αρέσει. Εγώ, πάντως, το ευχαριστήθηκα και το τοποθέτησα και σε ψηλό σκαλοπάτι εκτίμησης.

      Φάγατε καλά; Δεν έκανε τίποτα κρατς κρατς, ε;

      Πολλά φιλιά, ξωτικούλι - τόσα ωραία όσα μας είπες και τόσο μεστά..

      Διαγραφή
  14. Υπέροχη ανάρτηση, Διονύση, υπέροχη!

    Πράγματι, τόσο οι άλλοι όσο κι εμείς, είμαστε πολυπρόσωποι. Ένα δείγμα είναι ότι έχουμε υπάρξει (και θα υπάρξουμε) θύτες αλλά και θύματα - με ό,τι αυτό περιλαμβάνει στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

    Πολλές φορές δεν ξέρουμε καν τον ίδιο μας τον εαυτό, η ανταπόκρισή μας σε καταστάσεις δεν ήταν αυτό που είχαμε προβλέψει/πιστέψει για εμάς κλπ κλπ. Πώς μετά περιμένουμε ο άλλος να είναι μόνο αυτό που εμείς ξέρουμε; Μαθαίνουμε κάτι ή γινόμαστε μάρτυρες αυτού και πέφτουμε απ' τα σύννεφα.

    Προσωπικά, μ' αρέσει να κρατάω ένα άγρυπνο μάτι που παρακολουθεί. Ποτέ δεν μου αρκεί το πώς μου συμπεριφέρεται κάποιος. Θέλω να βλέπω και τη συμπεριφορά του στους άλλους. Νομίζω πως μόνο τότε μπορούμε να είμαστε θετικοί στο ότι έχουμε πλησιάσει κάπως στο τι πραγματικά είναι ο άλλος, μια προσέγγιση στο ποιος είναι. Ο χρόνος δείχνει, αργά ή γρήγορα. Και απορώ με όσους λένε πως "εμένα δεν με νοιάζει η συμπεριφορά του στους άλλους, εφόσον σε μένα ξηγιέται σπαθί". Γιατί εμένα με κάνει να πιστεύω πως παίζουν ρώσικη ρουλέτα;

    Τώρα για το να κρυφακούσεις κάτι... Καταρχάς, ήταν μεγάλο φάουλ τής Λίας να κάτσει να πει όσα είπε. Βγάζει μεγάλη ασχήμια το να κάθεσαι να λες 1002 πίσω απ' την πλάτη αυτού που άνοιξε το σπίτι του για σένα. Κατά τ' άλλα, γενικότερα, θα έλεγα πως το πρόσημο εξαρτάται από πολλά. Απ' το τι σχέση έχεις με τον άλλο και κατά πόσο στηρίζεται σε αληθινές βάσεις η σχέση σας, το τι είπε, το πώς το είπε και το γιατί κλπ. Εάν τα βάλουμε κάτω, παραμερίζοντας την αρχική μας ροπή στο να νευριάσουμε και να θιχτούμε, θα έχουμε και την σωστή επιλογή για το πώς θα αξιολογήσουμε αυτό που συνέβη για να κινηθούμε ανάλογα. Καίτοι, κακά τα ψέματα, τις περισσότερες φορές δεν προμηνύει κάτι καλό τούτη η συμπεριφορά για τη σχέση μας με το άλλο άτομο.

    Τα φιλιά μου, Διονύση!
    Ευχαριστούμε που πάντα το τραπέζι σου είναι γεμάτο για να χορτάσει και να ευφρανθεί το μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά, κυρία Λυσίππη, τα υπέροχα, λέω, να τα πείτε στον κύριο Ζia Haider Rahman.
      Μου έλεγε μια φίλη τι καλά που βρήκα και "κόλλησα" το απόσπασμα στην ιστορία του κυρίου Λι. Της είπα την πικρή αλήθεια: Δεν κόλλησα το απόσπασμα στην ιστορία του Λι. Κόλλησα την ιστορία του Λι στο απόσπασμα. Το θεώρησα πολύ καλό, για να μη το φωτίσουμε, ώστε να μας φωτίσει..

      Πολλές παρατηρήσεις στα εύστοχα που γράφεις. Μία απ' αυτές - σχεδόν τυχαία: Θυμάμαι πόσες φορές έχω εντυπωσιαστεί απ' αυτό που έβλεπα μπροστά μου, όταν τύχαινε να πετύχω κάποιον άνθρωπο δικό μου να δρα και να αλληλεπιδρά σε ένα άλλο περιβάλλον, μακριά από μένα κι α π' αυτά που τον έχω συνηθίσει να βρίσκεται. Μια έκπληξη, πάντα!
      Την πρώτη φορά που πήγα στο νηπιαγωγείο, ως γονέας, να ρωτήσω για το παιδί μου και η δασκάλα δε θυμόταν το όνομά του, άρχισα να το περιγράφω, να περιγράφω το χαρακτήρα του. Τίποτα. Δεν τη βοηθούσα καθόλου να θυμηθεί. Κάποια στιγμή πέρασε ο μικρός βολίδα από μπροστά μας. "Να, αυτός!", πρόλαβα να τον δείξω στη δασκάλα. Γουρλώνει τα μάτια και μου λέει "Καλά, αυτή την εντύπωση έχετε για το γιο σας; Θα σας έλεγα ακριβώς τα αντίθετα!"

      ΥΓ. Το κακό με τη ζωή είναι ότι μέχρι να πεις ότι έμαθες 1-2 κεφάλαιά της, αυτή κοντεύει να φύγει.
      Σοφός ο Πορτοκάλογλου: "Είναι η ζωή μας τόσο δα μικρή κι η Άνοιξή της ούτε η μισή":
      https://www.youtube.com/watch?v=Pf9S0JZH69k

      (Το ίδιο τραγούδι κάπου αλλού λέει και "μην ακούς τι λέω" Διαλέγεις! :-) )

      Φιλιά, Λυσιππίδι

      Διαγραφή
  15. Υπάρχουν καταστάσεις που θα θέλαμε όχι μόνο να κρυφακούσουμε, αλλά να είμαστε αόρατοι, να δούμε εκφράσεις κι αντιδράσεις. Ο Έρωτας μας πχ. Είναι νύχτες που θα θέλαμε να ξέρουμε τι λέει για μας στους φίλους του.

    Όμως γενικά, δεν είμαι υπέρ του να κρυφακούμε. Αφαιρούμε κάτι από την ελευθερία του άλλου, μιας κι αν ήθελε να ξέρουμε τις σκέψεις του, θα τις μοιράζονταν μαζί μας.

    Καλή βδομάδα, με χαμόγελο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τρομάζεις, Μαρίνα! Ελπίζω να μην έχεις βρει ακόμα τον τρόπο να είσαι αόρατη. Κι είμαι και φαρμακόγλωσσος..

      Εύχομαι ακούσεις δεν ακούσεις τον Έρωτά σου να μη χάσεις καθόλου από τη μαγεία που σου, ή θα σου, χαρίζει. Κάθε άλλο: να προσθέτει κιόλας, μιλώντας σε άλλους :-)

      Πάω τώρα. κάτι ψιθύρους ακούω στο διπλανό δωμάτιο. Γεια, γεια!

      Διαγραφή
  16. Δεν θυμαμαι να εχω κρυφακουσει ποτε στη ζωη μου, δεν ξερω τι θα μπορουσε να συμβει αν το ειχα κανει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Ο κύριος Λι ευχαριστεί πολύ για την επίσκεψη και σου μεταφέρει τη χαρά του και την αγάπη του.

      Κι αυτός ο καημένος ο Δίδυμος, δεν κρυφάκουσε με πρόθεση. Έτυχε. Και ανακάλυψε εκείνη την ώρα το πολυδιάστατο που αποτελούν τα πρόσωπά μας, είδε από άλλο καθρέφτη τον εαυτό του κι από απόσταση τη φίλη του, καθώς οι οπτικές γωνίες άλλαξαν.
      Δεν το συστήνει, δεν το κάνει με πρόθεση και σκοπό, δεν το αγαπάει καν, αλλά η ζωή δε μας προσφέρει στο πιάτο μόνο αυτά που θέλουμε..

      Λοιπόν, αν σου συμβεί, είναι γεμάτος απορία να του αφηγηθείς όλα όσα ένιωσες και σκέφτηκες (Και μάλλον σου έχει εμπιστοσύνη στην αφήγηση :-) )

      Φιλιά, Κική, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  17. Δηλαδή απο τα μονοπάτια της σιωπής του χιονιού, ο κύριος Λι θέλει να με προσγειώσει στις πολυβουες λεωφόρους των προβληματισμών και της πολυπροσωπιας και των συναισθημάτων και πολυ-σκεπτικων που προκύπτουν εξ αυτών;! Αμ δε! Θα μείνω στα έρημα παγωμένα μονοπάτια μου!! Όσο για το "κρυφακούειν", εδώ που ζω είναι παντελώς περιττό... Έτσι κι αλλιώς, θες δε θες, ακόμη και με το ζόρι, ακόμη κι αν κλείνεις τα αυτιά σου, η χ γνωστή του χωριου θα σου πει τί λενε για σενα οι α, β, γ γνωστοί και γνωστές σου κι αντίστοιχα οι α,β,γ θα σου πουν για το τί λέει η χ για σενα! Απλώς θέλει μια μικρή εξάσκηση (ενα συστηματακι εξισωσεων, τελος παντων) για να αφαιρείς τις σάλτσες που προσθέτει ο καθένας/καθεμιά ώστε να εχεις μια πολυεπίπεδη εικόνα για τον εαυτό σου χωρις τον εαυτό σου (τώρα το πως το φιλτραρεις, εναποκειται σε σενα...).. (Χμμ.. λεω γνωστοι/ες αν κι αυτό συμβαινει κυριως με αυτους που θεωρουνται φιλοι/ες μεταξυ τους.)

    Τα μονοπάτια μου και πάλι τα μονοπάτια μου! Κι ο κομπογιαννος ακομη να φανεί....

    Χαιρετώ! 😄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, φιρικάκι,

      Χμ.. Το χιόνι είναι ένα θέμα, αυτό δεν μπορούμε ούτε καν να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο. Τη δε γοητεία μας, το θαυμασμό μας και την κρυμμένη ζήλεια μας, σας τα εκφράσαμε και στην επίσκεψη που σας κάναμε - αφού, βέβαια, περάσαμε από το φτυαρισμένο θεϊκό μονοπατάκι που οδηγούσε στο σπιτικό σας.
      Το χωριό το έχουμε ζήσει, πάντως αρκετά χρονάκια. Και το περιγράφεις μια χαρά, ως προς τις σχέσεις και τους διαλόγους. Στο δικό μας το χωριό, μάλιστα, που μάλλον σας έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο, η χ γνωστή του χωριού δε θα πει μόνο σε σένα τι λένε οι α, β, γ γνωστοί και γνωστές. Η χ θα σου πει και αυτά που λένε οι α, β, γ και όταν .. δεν τα λένε! Χάος! Καμιά φορά είχαν τόση υπερβολή τα λεγόμενα, που, όταν έφταναν στα αυτιά μου, κατάφερνα και αντί να θυμώσω να διασκεδάσω. Μέχρι και γιατί χώρισα είχα μάθει από άλλους.

      Κάπως έτσι - και με πολλούς άλλους τρόπους - συνειδητοποιείς ότι οι κομπογιαννοι ψιθυρίζουν τα καλύτερα μυστικά, γίνεσαι φίλος τους και τους κάνεις like ακόμα κι όταν εμφανίζονται αραιά και πού.

      Φαντάζομαι σήμερα τον ήλιο να βρίσκει άσπρες επιφάνειες να τονίζει.

      Τα φιλιά μας.

      Διαγραφή
  18. Δεν χρειάζεται να κρυφακούς πάντα υπάρχουν καλοθελητές να σου μεταφέρουν τα πάντα. Μα δεν είναι καθόλου χρήσιμο γι αυτό πάντα το αποφεύγω. Τι; είμαι εκτός θέματος;; Άντε πάλι.
    Ας ευχηθώ καλό ξημέρωμα και όμορφη ανατολή Κύριε Λι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Βιργινία! Δεν ξέρω πόσο περίεργο σου φαίνεται, αλλά πάντα μ' άρεσε το εκτός θέματος (που δε νομίζω, δυστυχώς, ότι είναι η περίπτωση του σχολίου σου). Το εκτός θέματος με οδηγούσε να σκεφτώ αλλιώς, να ανακαλύψω ένα δρόμο που ξεκινάει από το θέμα και πάει κάπου αλλού, να δω άλλα πράγματα, να ταξιδέψω, βρε παιδί μου. Κατά κάποιον τρόπο θαύμαζα τα παιδιά που, γράφοντας έκθεση, μπορούσαν να κάνουν συνειρμούς τέτοιους που να τους απομακρύνουν από τα ίδια και τα ίδια που λέγαν τα άλλα παιδιά. (Άντε να βαθμολογήσεις μετά!)

      Να, π.χ. Μήπως εγώ τώρα μιλάω για κρυφακούσματα και ωτακουστές; :-)

      Οι ευχές μας, πάντως, δε θα είναι ποτέ εκτός θέματος! Καλημέρα, καλημέρα!

      Διαγραφή
  19. Κοίτα τώρα που εμένα αυτή η ιστορία μου έφερε στο νου δυο άλλα σενάρια.
    Σενάριο 1: Η συζήτηση με τα εν λόγω σχόλια δι ασήμαντον αφορμήν γίνεται στα φανερά, οι φίλοι μας γίνονται μαλλιά-κουβάρια και χάνουν κάθε επαφή. Πολλά χρόνια μετά, διασταυρώνονται στο δρόμο κι αλλάζουν πεζοδρόμιο...
    Σενάριο 2: Ο φίλος μας δεν ακούει ποτέ τα σχόλια ούτε μαθαίνει τις απόψεις αυτές με άλλο τρόπο και συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Όλοι μαζί συνεχίζουν να κάνουν παρέα και να απολαμβάνουν ξένοιαστες στιγμές μαζί...
    Πφφ! Είναι συγκλονιστικό πραγματικά να διαπιστώνουμε τι εικόνα έχουν οι άλλοι για μας, τόσο σε μεμονωμένες στιγμές όσο και γενικά. Γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι οι άλλοι μας βλέπουν όπως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας;
    Όσο για το κουτσομπολιό, κρύβει άλλα πράγματα για αυτούς που το κάνουν, οπότε δεν θα επεκταθώ. (Βέβαια, όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν κουτσομπολάκο κατά καιρούς)
    Φιλιά, στα αγαπημένα αδέλφια και στον βιο/χρονογράφο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φακίδα μιτς Λι - οι ωραίες συναντήσεις.

      Λοιπόν, Κατερίνα, τα σενάρια σου τσουλάνε μια χαρά. Θα πρότεινα μια συνεργασία. Θα θησαυρίσουμε!

      Το αυτονόητο, πάντως, μάλλον είναι ότι ΔΕ μας βλέπουν οι άλλοι όπως εμείς τον εαυτό μας. (Εδώ μου έρχεται στο μυαλό το ωραίο βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη "Εμείς οι άλλοι") (Και μια και το πήγαμε σε παραπομπές, μπορείς να χαμογελάσεις με το τραγούδι του Νικολαΐδη "Δεν είμαι εγώ":
      https://www.youtube.com/watch?v=pyskYkGvcB8 )

      Πάω, πάω. Πάω να προλάβω λίγο Μάρτη, γιατί σα βιαστικό τον βλέπω κι αυτόν..

      Φιλιά, καλό μήνα, Κατερίνα.

      Διαγραφή

και οι φίλοι του κυρίου Λι είπαν: