Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

δυο άνθρωποι, μια γάτα και ένα φθινόπωρο

            Τους πετύχαμε στη μέση της βραδινής κουβέντας. Στο σαλονάκι του κυρίου Λι, με τη μεγάλη  βιβλιοθήκη, την μπαλκονόπορτα ανοιχτή έτσι που η φθινοπωρινή δροσούλα να φτιάχνει έναν αόρατον ιστό ανάμεσα στο μέσα και το έξω, - κάτι που σφραγίζει και το διαβατήριο της Γάλας, της άσπρης γάτας του ήρωά μας, ώστε αυτή να κυκλοφορεί ελευθέρως καταργώντας τα αχρείαστα και κουραστικά σύνορα.
            - Δεν μπορείς ποτέ να πεις «γερνάω», Λάμπρο. Είναι σαν το παρόν. Δε συλλαμβάνεται η στιγμή του. Μπορείς να πεις «γεράσαμε» ή «έχουμε γεράσει», αλλά..
            - Σιγά μην το πω..
            - ..αλλά  -συνεχίζει ο Δίδυμος, ρίχνοντας μια φευγαλέα απαξιωτική ματιά στον αδερφό του- .. αλλά ποτέ δεν μπορείς να πεις πότε αρχίζει αυτός ο ενεστώτας.
            Η κουβέντα ξεκίνησε με αφορμή την επιστροφή από τον Δίδυμο στον αδερφό του του βιβλίου που είχε δανειστεί και μόλις είχε διαβάσει: "Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά!", του Irvin Yalom (μτφρ. Ευαγ. Ανδριτσάνου, εκδ. Άγρα, 2017) Ο Yalom το συγγράφει στα 85 του χρόνια και μάλιστα σε μια ηλικία που συνεχίζει να εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής, δεχόμενος καθημερινά θεραπευόμενους.
            - Κοίτα, ρε, λέει ο Δίδυμος, ανοίγοντας με το ένα χέρι το βιβλίο και ψάχνοντας με το άλλο τα πρεσβυωπικά του γυαλιά: Ο Γιάλομ κάνει διάλογο με ένα συνομήλικό του θεραπευόμενο, χρηματιστή, ο οποίος συνεχίζει ακόμα, στα 85 του, να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς.
Γιάλομ: Φαντάσου τη ζωή σου χωρίς δουλειά, Χάουαρντ. Πώς θα ήταν;
Χάουαρντ: Ομολογώ ότι τρέμω στην ιδέα να σταματήσω.
Γιάλομ: Προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς τη δουλειά.
Χάουαρντ. Ξέρω πού το πας. Παραδέχομαι ότι φοβάμαι να σταματήσω. Τι θα κάνω όλη μέρα; (…)
Γιάλομ: Αναρωτιέμαι μήπως αισθάνεσαι ότι η δουλειά σε κρατάει στη ζωή, ότι χωρίς τη δουλειά θα κυλήσεις στη γεροντική αδυναμία και το θάνατο. Μπορούμε να βρούμε μαζί κάποιον τρόπο να ξεμπλέξουμε τη ζωή από τη δουλειά;
            - Καλά, αφού κι ο ίδιος ο Γιάλομ δε δουλεύει ακόμα;
            - Ακριβώς, Λάμπρο, εδώ είναι το θέμα! Γιατί; Τι του πρόσφερε η γνώση της ψυχής που αφοσιωμένα τόσα χρόνια μελετούσε;
            - Σαν απόρριψη της ψυχοθεραπείας μου μοιάζει αυτό, αδερφέ.
            - Απόρριψη, όχι. Τα ξέρεις, τα έχουμε ξαναπεί. Με συμπάθεια τη βλέπω. Με συμπαραστατική διάθεση αλλά και έναν κάποιο οίκτο, καθώς επιχειρεί να τρυπώσει στο βάθος του ανθρώπου-πλανήτη και δεν έχει φτάσει παρά στη φλούδα του.
            Θα τραβήξει πολύ η κουβέντα τους. Τα ποτήρια στο τραπέζι θα αδειάσουν, θα γεμίσουν, θα ξαναδειάσουν, τα δυο τρία πιατάκια, γερασμένα κι αυτά, με ό,τι θα έχει απομείνει μέσα τους ίσα που θα θυμίζουν αυτό που ήταν όταν φτάνανε γεμάτα υποσχέσεις, η Γάλα κουλουριασμένη κοντά στο σύνορο θα τεντώνει τα αυτιά της σε κάθε υποψία πετάγματος και η φθινοπωρινή νύχτα θα κοιτάζει με αγωνία πάνω από τις κεραίες των πολυκατοικιών για το πρώτο φως της μέρας.
            Θα τραβήξει η κουβέντα τους κι εμείς δε θα την ακούσουμε. Μας φτάνει και μας περισσεύει η αίσθηση δυο ανθρώπων που κουβεντιάζουν, μιας γάτας που λαγοκοιμάται και μιας φθινοπωρινής νύχτας που αναζητά την ταυτότητά της, καθώς, ενώ είναι ο ίδιος ο χρόνος, φθίνει κι αυτή, όπως και οι οπώρες.

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα στον κο Λι αν και θα έπρεπε να πω καλησπέρα για να μη χαλάσω το πλαίσιο, τη σκηνοθεσία της συζήτησης.

    Δεν είναι μόνο η ψυχολογία που ασχολείται με τα υπαρξιακά, αλλά και η λογοτεχνία. Πως να ξεχάσει κανείς την απορία του Ζορμπά που εξέφρασε στον εργοδότη του: "Τι είναι η ψυχή;" "Τι γινόμαστε μετά τον θάνατο;". Απορίες που ο εργοδότης παρά τη σπουδή του και τις γνώσεις του δεν μπόρεσε να διαλευκάνει, προξενώντας στον Ζορμπά ακόμα μεγαλύτερη κατάπληξη.

    Μήπως αν στραφεί κανείς στη Φιλοσοφία θα βρει απαντήσεις; Ή απλά θα δημιουργηθούν περισσότερες απορίες...

    Η ουσία είναι ότι το νόημα της ζωής, η ζωή η ίδια, ο θάνατος για τον καθένα από εμάς έχει και διαφορετική σημασία. Η απάντηση για το κάθε ένα από τα διαχρονικά ερωτήματα της ανθρωπότητας, αλλά και για όλα ως σύνολο της είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Όπως διαφορετικοί είμαστε και εμείς.

    Ας οπλιστούμε λοιπόν με εφόδια Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας, Θρησκείας ή ότι άλλο κρίνει απαραίτητο ο καθένας και ας αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας!

    Άλλωστε ήδη γνωρίζουμε ότι η αλήθεια μας είναι μέσα μας. Αρκεί να την αναζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημεροκαλησπέρα και σε σας, Μοσχούλα!

      Ζορμπάς, ε; δες ένα πρόχειρο, σχετικό με όσα γράφεις:
      « Να, μια μέρα περνούσα από ένα χωριουδάκι. Ένας μπαμπόγερος ενενήντα χρονών φύτευε μια μυγδαλιά. «Ε, παππούλη, του κάνω, μυγδαλιά φυτεύεις;» Κι αυτός, έτσι σκυμμένος που ήταν, στράφηκε και μου κάνει: «Εγώ, παιδί μου, ενεργώ σα να ήμουν αθάνατος!- Κι εγώ, του αποκρίθηκα, ενεργώ σα να ‘ταν να πεθάνω την πάσα στιγμή.» Ποιος απ’ τους δυο μας είχε δίκιο, αφεντικό;
      Με κοίταξε θριαμβευτικά:
      - Εδώ σε θέλω! είπε. »

      Αυτό, έτσι (και) για να συνηγορήσω για τα εφόδια της Λογοτεχνίας (Αν και πιστεύω πως για ένα μάτι που θέλει να βλέπει τη ζωή τα πάντα του κόσμου τούτου αποτελούν δυνάμει εφόδια, αφορμές, δηλαδή για σκέψη και αυτοβελτίωση. Κάπως πρέπει να εξασκήσουμε αυτή την ικανότητα, ε; Τι λέει η εκπαίδευση, Μοσχούλα;)

      Καλή (επίσημη) αρχή από αύριο, δύναμη και όραμα!

      Διαγραφή
  2. Προσωπικά, το γέρασμα με αγχώνει. Το σκέφτομαι πιο θετικά: μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και μαζί μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε (αν είμαστε τυχεροί) και αυτό είναι μια ευλογία. Γιατί σημαίνει πως έχουμε υγεία και συνεχίζουμε. Κι αυτό είναι μια ευχάριστη σκέψη.
    Την καλημέρα μου κι ευχές για μια όμορφη συνέχεια στη Κυριακή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι βλέπω, Μαρίνα, "Εκεί που ερωτεύεσαι τη ζωή", δεν έχεις λόγο να αγχώνεσαι καθόλου! Μια χαρά τα πας, ξέρεις να εκτιμάς αυτά που έχεις και να τα χαίρεσαι. Η δε θετική σου σκέψη, πραγματικά βοηθητική. Ευλογία να συνεχίζεις, να φτάνεις το ταξίδι μέχρι την πιο μακρινή ακτή.
      Καλή βδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  3. Κάθε Κυριακή πρωί η ιστορία σου είναι η πρώτη που βλέπω όταν ανοίγω τα μάτια μου..(λάθος τον υπολογιστή μου ήθελα να πω-Αλλά μήπως και δεν κάνω λάθος?...) Θαυμάζω τα σπουδαία-μικρά που μας χαλάνε την Κυριακάτικη επιθυμία ακινησίας. Συνεχίζουμε...γερνάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, θα σου έγραφα για τη χαρά μου που σε συναντώ (και) εδώ, αλλά αυτή τη φορά επισκιάστηκε από τη χαρά της πραγματικής συνάντησης. Χα! Καλή ιδέα τις Κυριακές να συναντιόμαστε αντί μπλογκικών σχολίων, ε; Και ούτε πληκτρολόγια, που έλεγες, ούτε τίποτα!

      Αυτή η πρωινή σου συνήθεια 1) μου φέρνει την απόλυτη αμηχανία, 2) με κολακεύει ασυστόλως και με χαροποιεί, 3) πρέπει να την κόψεις και να αντικαταστήσεις τα μάτια σου με κάτι άλλο εκτός από το PC σου..

      Ξέρω, δε μας αρέσει, αλλά .. ανάποδα:
      Γερνάμε .. συνεχίζουμε? :-)

      Διαγραφή
  4. Ποιος θυμάται ακριβώς πότε έπαψε να νιώθει παιδί ή ποιος θυμάται ακριβώς πότε ένιωσε γέρος; Τα συγκεκριμένα μεταίχμια – δεν θα τα ονόμαζα ακριβώς σύνορα – είναι γενικά θολές περίοδοι που συνήθως χαρακτηρίζουν μεγάλα χρονικά διαστήματα προσαρμογής σε μια κατάσταση που μπαίνει –και πάλι συνήθως - διακριτικά στο παρόν.
    Θεωρώ πως εκείνο που χαρακτηρίζει τη μετάβαση προς τα γεράματα είναι η ύπουλη, σταθερή και ήπια κλιμακούμενη σωματική αδυναμία που λες πως θα περάσει αλλά εκείνη ανθίσταται και διεκδικεί πεισματικά τη θέση της στο χρόνο.

    Και όλο αυτό το περιγράφεις τόσο όμορφα που φαίνεται στα μάτια μου σχεδόν γοητευτικό!!! Και αυτό το εντείνει ακόμα περισσότερο το πεντάγλυκο βλέμμα της Γαλοφατσούλας :)
    Φιλιά στην παρέα!!

    Υ.Γ Το «Γάλα» βγαίνει από το «γαλή»; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτή η "σταθερή και ήπια κλιμακούμενη σωματική αδυναμία". Με μία μικρή διαφωνία. Δεν είναι ύπουλη η καημένη. Ύπουλη τη βλέπουμε εμείς που δε λέμε με τίποτα να αποδεχτούμε ότι αυτή τη δουλειά της κάνει, ολοκάθαρα και μάλιστα "ήπια κλιμακούμενα", όπως λες.
      Και μια και μιλάμε για φθινόπωρο, βλέπεις και στις εποχές, στην αλλαγή τους, αυτό το περί δυσδιάκριτων συνόρων που λες. "Ζέστη", σκεφτόμουνα σήμερα, "και κοντεύει στα μισά ο Σεπτέμβρης". Αλλά σε λίγη ώρα παρατήρησα με έκπληξη(!) ότι ήταν 19.20΄και ο ήλιος κόντευε να δύσει...

      Λοιπόν, το "Γάλα" δε βγαίνει από το γαλή, βγαίνει από το .. γάλα, που είναι άσπρο όπως και η γάτα του κυρίου Λι. Μην μπερδεύεσαι. Δε θα μπορούσα να βάλω τη φωτογραφία μιας αφηγηματικής ηρωίδας, ο κύριος Λι κι η Γάλα ανήκουν σε ένα αφηγηματικό Σύμπαν όπου οι μόνοι φωτογράφοι είναι η φαντασία των αναγνωστών. Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης είναι ο δικός μας γάτος, ο Δόξας, έτοιμος να αρχίσει το θεάρεστο έργο του ξεσκίσματος του καναπέ. Και, βέβαια, αυτός δεν είναι κάτασπρος..

      Η παρέα σου ανταποδίδει τα φιλιά, με αγάπη!

      Διαγραφή
  5. Ο Ίρβιν Γιάλομ αγαπημένος και ως ψυχολόγος και ως φιλόσοφος αλλά βασικά ως άνθρωπος, γιατί απλά έχει κάνει πράξη την φιλοσοφία του...
    Μα ναι, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχίσεις να το κάνεις όσο αναπνέεις γιατί αυτό είναι που σου δίνει ζωή!
    Γερνάει το σώμα αν δεν το φροντίζεις -αγαπάς, αλλά τα αισθήματα που πηγάζουν απ΄τη καρδιά δεν γερνούν ποτέ, αντιθέτως τα εμπλουτίζει και τα δυναμώνει η σοφία!
    Κάπου ο Γιάλομ λέει:
    "Παιδιά μου, όσα περισσότερα αποκτούμε τόσο περισσότερα θέλουμε και τόσο πιο βαθιά είναι η θλίψη μας όταν δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε".
    "Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο καλύτερα μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας".
    Φέτος ο Γιάλομ θα κλείσει τα 87 του και παραμένει ένα ζωντανό παράδειγμα εσωτερικής υγείας και νεότητας!
    Ευχαριστούμε κύριε Λι για τις όμορφες αυτές βραδιές που αγγίζουν τρυφερά τις καρδιές μας!
    Πολλά και τα Αληθινά φιλιά μου! :)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωγραφίζει καλά τον εαυτό του, Άιναφετς, ο Γιάλομ στο τελευταίο του βιβλίο (που, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα είναι οριστικά το τελευταίο).

      Η σκέψη σου που γράφεις στην αρχή και με την οποία συμφωνώ, έχει και την πίσω της πλευρά: Μαθαίνουμε πολλές φορές να αγαπάμε (να κάνουμε) κάτι, τη δουλειά μας, π.χ, και, όπως λες, αυτό μας δίνει ζωή. Η ανησυχία είναι μήπως, δοσμένοι ολόψυχα σ' αυτό και ζώντας φανατικά μαζί του, μήπως δε μάθουμε να αγαπάμε, μήπως δε γνωρίσουμε πολλά άλλα, οπότε και η ισορροπία μας θα εξαρτηθεί από το ένα και μοναδικό. Καλά είναι, όταν η δουλειά μας φτάνει στο τέλος της, να είμαστε έτοιμοι να απολαμβάνουμε τη ζωή μέσα από άλλα μονοπάτια. ("Μονοπάτια" είπα; Μα πού είναι αυτή η Φακίδα;)

      Πολλά φιλιά, ακόμα κι απ'το γάτο μας!

      Διαγραφή
  6. "....μιας φθινοπωρινής νύχτας που αναζητά την ταυτότητά της...."

    Δεν ξέρω για τα γηρατεία. Δεν θέλω να μπλέκονται στα πόδια μου. Αρκεί που φοριούνται σιγά-σιγά στο κορμί μας. Θα τα φέρω και στη κουβέντα ; όχι δεν θα το κάνω. Θα αρπαχτώ να αναζητήσω την ταυτότητα της Φθινοπωρινής νύχτας. Εκεί είναι το ενδιαφέρον, εκεί βρίσκεται η ομορφιά, το πάθος, ο πειρασμός, η αναζήτηση.
    Πάμε λοιπόν.
    Καλή Κυριακή αγαπητέ φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, ρε Γιάννη! Πολύ δυναμική παρέμβαση! Έχεις δίκιο, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ξεκινάμε, η νύχτα κατεβαίνει με μαύρο φερτζέ κλπκλπ :-) ΚΙ υπάρχει ακόμα πολλή ομορφιά, πολύ πάθος, πολλοί πειρασμοί που μας καλούν να τα ανιχνεύσουμε. Πάμε, πάμε!

      (Εεε.. να απαντήσω μόνο πρώτα στη Μαρία και την Άννα, παρακάτω, και έφτασα, ε; Περίμενε!)

      Γεια σου, Γιάννη! Καλές μέρες και νύχτες :-)

      Διαγραφή
  7. Θέλει την τέχνη του και το γήρας. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να εκτιμάμε την κάθε μέρα που ξημερώνει. Και να κάνουμε τέτοιους απολογισμούς κάτι φθινοπωρινά βράδια. Ωριμάζουμε και συνεχίζουμε τις αναζητήσεις λοιπόν. Ακόμα και χωρίς δουλειά, παροπλισμένοι αλλά όχι νικημένοι.
    Καλή νέα εβδομάδα Διονύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. El pueblo unido, jamàs serà vencido, Μαρία!
      (https://www.youtube.com/watch?v=w8UGs0rdhq8)
      Παροπλισμένοι,αλλά όχι νικημένοι!
      Το κρατάμε για τη νέα βδομάδα - και για τη ζωή :-)

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Γερνάμε; Γεράσαμε; Έχουμε γεράσει; Τι σημασία έχει ερωτώ εγώ; Αν αποφασίσουμε να γεράσουμε τότε ναι γερνάμε.
    Ο Γιάλομ αγαπημένος συγγραφέας δεν αποφάσισε να γεράσει. Εξάλλου η ψυχολόγοι λένε κάνε αυτό που αγαπάς όσο θέλεις και μπορείς. Αυτό σε κρατάει γερό.Είναι το αάορατο σύνορο του ''μένω νέος '' ή '' γερνάω''!
    Μ'αρέσουν αυτές οι φθινοπωρινές συζητήσεις...κρίμα που δεν θα μάθουμε τι άλλο συζήτησαν.
    Καλό βράδυ Διονύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χμ.. Αν πιστέψουμε τους ψυχολόγους, Άννα, μάλλον τα μπλογκ μας θα μακροημερεύσυνε ιδιαιτέρως, ε; Εκτός κι αν βιαζόμαστε να γεράσουμε..

    Και, επίσης, μα τι λες; Είναι δυνατόν να μη μάθουμε τι άλλον είπανε; Έχουν καταγραφεί τα πάντα! Θα τα χωρέσουμε σε καμιά άλλη ανάρτηση (αν κι αυτές οι βραδινές συζητήσεις των δίδυμων αδερφών είναι ο θεός φυλάξοι..)

    Φιλιά, Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει τώρα!
    Προσωπικά αισθάνομαι πολύ γριά!
    Και δεν συνέβη τελευταία. Δεν θυμάμαι από πότε, πάντως είναι πολλά χρόνια που έχω αρχίσει και ψιθυρίζω μανιωδώς τους στίχους της Κικής της Δημουλά "Πού ακριβώς τονίζομαι, στο γέρνω ή στο γερνώ"
    Άλλωστε πώς αλλιώς; Είμαι μια αρτίστα από την εποχή του βωβού κινηματογράφου! Αντιλαμβάνεστε...
    Κατά τα λοιπά, περιμένω να έλθει στην πόλη που κατοικώ ένα πραγματικά φθινοπωρινό βράδυ!
    Καλή εβδομάδα κύριε Μάνεση! 🎈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, βρεεεεεεεεε! Γεράσαμε να ξανασυναντηθούμε, αλλά να που έγινε!
      Και τώρα, εσείς, αρτίστα του βωβού, τον ψιθυρίζετε το στίχο, κάτι είναι κι αυτό. Ρωτήστε κι εμένα που τον γκαρίζω, για να μπορώ να ακούω τι λέω!
      Πάντως, δεν ανησυχώ για σας. Η μητέρα Φεβρωνία σας έχει κληροδοτήσει ένα ανεπανάληπτο DNA!

      Εσείς, όπως και τα φθινοπωρινά βράδια, όπως και η ίδια σας η πόλη. Μην ανησυχείτε. ΑΡΓείτε..

      Καλές δροσούλες εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Έχουμε κι εμείς προβλήματα, αλλά έχουν κι αυτά τα ξωτικά..
    Κανείς δεν τα καταλαβαίνει. Φαίνεται δεν ξέρουν σε ποιον κόσμο ανήκουν, το δικό μας το Ξωτικό..... ούτε ο mozilla δεν το αναγνωρίσει, να του ανεβάσει το σχόλιο. Οπότε, αναλάβαμε εμείς, του Ερυθρού Σταυρού, να το κάνουμε, με την παράκληση να δείχνετε αγάπη και εκτίμηση γι' αυτό το εξόριστο Ξωτικό που μας έλαχε. Γράφει, λοιπόν, στο σχόλιό του:

    "- Σιγά μην το πω..

    :-)) :-)) :-))

    Τα ...νιάνιαρα σε χαιρετούν και σε γλυκοφιλούν ;-)

    Ναι ναι μας φτάνει και μας περισσεύει (μαζί μ'αυτά τα απίστευτης γλύκας-ομορφιάς μάτια ).
    Μας φτάνει μια στιγμή συνειδητής απόλαυσης του απλού και του " ωραίου " γιατί εμπεριέχει πολλές ανείπωτες απαντήσεις στα αιώνια γιατί.
    Σαν..θεία φώτιση
    Μια στιγμή άπιαστου ενεστώτα γλυκαίνει το παρελθόν και φωτίζει το μέλλον ."

    Μετά το χθεσινό αραχνοΰφαντο πρωτοβρόχι κέντησες Δάσκαλε !!!

    ΥΓ. Πάλι αδιάβαστη ήρθα κύριε ;Ρ
    Μάλλον είναι το μόνο βιβλίο του που δεν έχω διαβάσει . Μικρή είμαι έχω καιρό :-))


    Κι εμείς, κατακόκκινοι από τα κολακευτικά του λόγια, κάνουμε τους σεμνούς και δεν απαντάμε. Ευχόμαστε μόνο σύντομα να του σφραγίσουν το διαβατήριο για τη χώρα του κυρίου Λι, γιατί μας λείπει αφορήτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμένα πάντως με τρομάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να δουλεύω μέχρι τα βαθιά γεράματα και όχι τα γεράματα!
    Βέβαια δεν ξέρω αν θα φτάσω στα βαθιά γεράματα, αλλά άλλο αυτό!
    Θα μείνω στην τελευταία σου παράγραφο που με γλύκανε πολύ!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς τη Μαρία. Πρέπει να ομολογήσω την ταύτισή μου με τα λεγόμενά σου. Κι εγώ θα ήθελα να είχαμε πιο αρμονικά απαλλαγεί από τον κοινωνικό ρόλο που μας έχει ράψει κουστούμι η δουλειά. Να προλαβαίνουμε να υπάρχουμε και έξω απ' αυτή, ζώντας χωρίς αυτή να μας προσδιορίζει, έστω κι αν είναι/ήταν η μεγάλη αγάπη της ζωής μας.

    Καλό σου απόγεμα, Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διονύση, μιλας για τόσα πράγματα μέσα σε ένα τόσο δα πυκνογραμμένο κείμενο!
    Θα πω το εξης!
    Είναι αξιέπαινο να εργάζεται κάποιος μέχρι τα βαθιά γεράματα, εφ όσον βέβαια δεν του δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, αγχος και άλλου τύπου προβλήματα. Γιατί δεν είναι τυχαίο όταν κάποιος φτάνει στον ψυχαναλητή, ούτε το κάνει για πλάκα.
    Και ποιός δεν φοβάται τον θάνατο; Όλα τα άγχη μας από εκεί ξεκινούν κι εκεί τελειώνουν.
    Μ αρέσει πολύ που το ''τώρα γερνάω'' δεν έχει ενεστώτα. Έτσι κυλάει πιο φυσικά. Τα γλυκαίνει τα γεράματα αυτό!
    Εν τω μεταξύ είναι πολύ ελκυστικό και το όλο backround της ιστορίας. Και τα πιάτα που πήγαιναν κι έρχονταν. Το ζήλεψα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς σε βρίσκω και σ' ευχαριστώ, fish eye.
    Αξιέπαινο είναι και ζηλευτό και μακάρι να είχαμε όλοι όρεξη και δυνάμεις να το κάνουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η απορία είναι πάνω στο πόσο προετοιμάζεται ο άνθρωπος να ζήσει και χωρίς τη δουλειά, όταν πάψει η καθημερινή της επαναληπτικότητα να τον καθορίζει, όταν ξανακερδίσει ακέραιο τον προσωπικό του χρόνο. Είναι φορές που η ζωή μας υποκλέπτει αυτή την ικανότητα..

    Αλλά, έχεις δίκιο: Καλύτερα να συνεχίζαμε την κουβέντα με τα πιατάκια και τα ποτηράκια γεμάτα ή μισογεμάτα και τα ανάλογα τσιμπολογήματα. Κάποιες λεπτομέρειες και αμέσως η ζωή .. απογειώνεται :-)

    Να είσαι καλά, ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προσαρμοζόμαστε πάντα ανάλογα με το χαλί που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, και με τα βήματα που μπορούμε να ανοίξουμε, ευτυχώς συμβαίνει αυτό! Μήπως έχουμε και άλλη λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

και οι φίλοι του κυρίου Λι είπαν: